Enginyers de la Rovira i Virgili fabriquen taulers aglomerats amb canya comuna

Els taulers aglomerats de fusta trinxada i compactada són molt utilitzats per fabricar mobiliari i per a la construcció. Per produir-los, és necessari afegir-hi cola perquè doni solidesa a les fibres de la fusta. Habitualment, l’adhesiu usat és d’origen fòssil, per tant, provinent d’una font contaminant. 

Per tal d’estalviar-ne l’ús, els investigadors Diego Ramos i Francesc Ferrando, del Departament d’Enginyeria Mecànica, i Joan Salvadó, del Departament d’Enginyeria Química de la universitat tarragonina, han treballat justament per aconseguir que la mateixa fusta desprengui l’adhesiu natural que té i es distribueixi de forma homogènia per compactar-la en forma de tauler. Els enginyers han demostrat que la canya de riera o comuna (Arundo donax) pot usar-se amb èxit com a matèria primera per fabricar taulers de fusta aglomerada sense afegir-hi adhesius provinents del petroli, tal com han publicat recentment a la revista científica BioResources. 

OBTENCIÓ DE LA COLA NATURAL

Per preparar taulers sense adhesius afegits, en primer lloc, els investigadors han portat al laboratori material lignocel·lulòsic per desconstruir-lo mitjançant la tècnica d’explosió de vapor, un pretractament a través del qual surt la lignina que impregna la cel·lulosa de la fusta. Després, per construir el tauler, aquesta cola natural i les fibres s’assequen i es premsen en calent perquè la lignina es torni a solidificar, però aquesta vegada repartida de forma homogènia entre les fibres de cel·lulosa. El resultat és un tauler aglomerat de fusta perfectament resistent.

UN SISTEMA MÉS SOSTENIBLE

El sistema ideat per aquest grup d’enginyers de la URV evita la presència de qualsevol substància d’origen fòssil en la composició dels taulers, fent que siguin més sostenibles perquè no utilitza recursos no renovables i perquè treballa amb producte menys tòxics. A més, el procés i els taulers resultants són més econòmics, ja que convertir residus en objectes que continuen tenint utilitat evita talar arbres per obtenir la fusta.

 

A la imatge, l'equip d'investigadors de la URV que ha desenvolupat la recerca. D'esquerra a dreta: Diego Ramos, Joan Salvadó i Francesc Ferrando.

 
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.