Espanya als tribunals per no disminuir la contaminació

S’ha acabat fer la vista grossa i Brusel·les ha decidit finalment portar a Espanya als tribunals per no fer prou per a la contaminació. L'executiu de la UE ha fet un pas endavant després de confirmar que Barcelona, part del Baix Llobregat, el Vallès Occidental i l'Oriental i Madrid han violat "sistemàticament" les normes europees sobre els límits de gasos contaminants, legalment vinculants des del 2010. Així, informava la Comissió Europea el passat 25 de juliol en un comunicat on aclaria que el motiu és perquè s'han sobrepassat "de manera persistent" els límits legals del diòxid de nitrogen, un contaminant vinculat al trànsit i la crema de combustibles fòssils responsable de problemes respiratoris i cardíacs. 

Deu anys d’alertes

Després d'anys d'avisos, ultimàtums i perdons in extremis, Brussel·les ha dit prou.  I és que fa molt temps que Espanya està sota la lupa de Brussel·les pels alts nivells de contaminació de l'aire, especialment a Barcelona i Madrid. Dos anys més tard, el 2017, la Comissió Europea va advertir l'Estat  de la possibilitat d'anar als tribunals si no es prenien mesures. L'any passat, però, Espanya, es va salvar, ja que Brussel·les va valorar que les mesures que s'estaven adoptant semblaven  adequades per revertir la situació i mereixien una oportunitat. Per contra, Alemanya, França, Hongria, Itàlia, el Regne Unit i Romania sí que van ser demandats al tribunal amb seu a Luxemburg.

La denúncia contra Espanya davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea l'exposa a una sanció milionària si no pren mesures per millorar la qualitat de l'aire i satisfer així les exigències comunitàries. 

La contaminació, una amenaça per la salut de les persones

El fenomen de la contaminació atmosfèrica provoca, segons la Comissió Europea, la mort prematura de 430.000 persones cada any només a la UE, deu vegades més que els accidents de trànsit. Els seus càlculs estimen que la mala qualitat de l'aire escurça la vida una mitjana de set mesos, és al darrere de malalties com l'asma o la bronquitis, danya la vegetació i la vida animal, i té un impacte econòmic multimilionari pels seus efectes sobre les collites, les baixes laborals, les cures sanitàries i el deteriorament dels edificis. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.