Impulsen una campanya per ocupar enginyers ucraïnesos
Des que Rússia va envair Ucraïna ara ja fa un mes, les iniciatives solidàries cap a la població d’aquest darrer país han estat diverses. El Port de Barcelona s’ha habilitat com a centre logístic de l’ajuda humanitària però més enllà d’aquestes donacions, hi ha altres projectes que volen donar un cop de mà a la població que pateix la guerra. És el cas de #HelpUcrania, una iniciativa liderada per l’equip de l’start-up TalentFy al costat d’altres empreses del sector, que vol posar en contacte empreses tecnològiques amb perfils IT ucraïnesos.
En una entrevista a Fulls d’Enginyeria, el CEO de TalentFY, l’enginyer industrial Santi Molins, ha explicat que la proposta es va gestar durant el 4YFN del Mobile World Congress i que els ha permès establir col·laboracions amb reclutadors ucraïnesos, ajudant-los, alhora, a poder mantenir viu el seu negoci. “Fer beneficència era complicat en una start-up com nosaltres”, explica Molins, “per això vam decidir posar-hi temps”.
TanetFY és ja una plataforma per connectar perfils tecnològics amb ‘caçatalents’ o empreses ocupadores. La seva experiència, tret d’algunes excepcions, és eminentment nacional però això no ha estat un impediment per llançar la campanya. De fet, la van donar a conèixer un divendres i, en un sol cap de setmana van aconseguir que fins a 30 companyies mostressin l’interès en contractar aquests professionals procedents d’Ucraïna que té “bons perfils”, segons explica Molins.
La situació però, tenia diversos inconvenients. Un, el temps d’espera per als visats. Però va ser al mateix MWC que Molins va poder-lo solucionar arribant a un acord amb el ministeri que es comprometia a agilitzar el procés si el candidat i la proposta d’empresa l’aportava TalenFY. Com? Doncs el ministeri elimina les traves de corroboració, que són “extensives” i poden allargar el procés fins a dos mesos i es limita a fer les comprovacions legals i les validacions imprescindibles a nivell policial. Tot i aquesta certa agilitat, el procés no és immediat i, per tant, no totes les empreses que tenen vacants poden aspirar a contractar un enginyer ucraïnès, sinó que cal que la necessitat de la companyia no sigui una urgència. El segon inconvenient és que molts dels possibles candidats són homes que tenen prohibit sortir del país i, per tant, no poden acceptar un contracte indefinit.
Però això no ha estat un impediment per començar a tenir els primers resultats. D’una banda, han elaborat una base de dades amb més de 200 candidats. Es calcula que una part ja han trobat feina i aquesta setmana comencen les converses de presentació per a altres. Molins, que sap que encara no s’ha culminat cap contracte, destaca que en alguns d’aquests casos, s’ha establert una relació de col·laboració com a freelance, de manera que permet, als enginyers, matemàtics, físics o altres professionals, mantenir ingressos en una situació “catastròfica”.
A l’inici, els impulsors d’aquesta iniciativa havien pensat allargar-la durant dos mesos, però veient els esdeveniments, han decidit donar-li vida el temps que sigui “necessari i útil”. Un cop tenen l’estructura fet, diu Molins, només han d’invertir-hi hores. “tenim ganes que tingui èxit”, afegeix Molins, “perquè el que volem és canviar la vida de persones que estan en guerra i ens n’alegrarem si podem ajudar que la trobin aquí”.