IRTA-CReSA tindrà un equipament microscòpic d’última generació

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) serà el primer centre del sud d’Europa que disposarà d’una plataforma de microscòpia avançada en condicions d’alt nivell de bioseguretat a les seves instal·lacions del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA). Serà un equipament que permetrà estudiar els processos d’infecció de patògens altament perillosos a una escala de detall molt avançada i identificar noves teràpies.

La nova plataforma de bioimatge comptarà amb dos nous aparells. Per una banda, un microscopi confocal d'alta resolució, que incorpora un dispositiu integrat de làmina de llum (light sheet) que permet fer reconstruccions 3D de mostres vives o inactivades. La principal innovació són els dos làsers que incorpora, un de díode de 405 nm i un altre de blanc estès (440 nm-790 nm). El segon, és menys perjudicial per a les cèl·lules i permet treballar amb mostres vives.

Xavier Abad, cap de la Unitat d’Alta Biocontenció de l’IRTA-CReSA, explica que amb el microscopi es podran fer experiments amb patògens d’alta perillositat a una escala de detall molt més petita. Per exemple, es podran localitzar proteïnes de virus o de bacteris amb els receptors de les cèl·lules de l'hoste a escala subcel·lular, cosa que permetrà definir amb precisió “dianes terapèutiques” per posteriorment desenvolupar fàrmacs o vacunes,

L’aparell pot prendre com a mínim 29 imatges per segon, cosa que permetrà fer el seguiment de processos biològics des de fraccions de segons a minuts i fer reconstruccions 3D de talls de teixits o organoides. Disposar d’un microscopi confocal en una instal·lació d’alta bioseguretat és un fet “poc freqüent i excepcional” que posicionarà el centre i la seva recerca “a escala europea”. Per tant, es podran fer nous experiments que, fins ara, “eren impossibles” de plantejar perquè no hi havia la tecnologia adequada, conclou Abad.

Per l’altra banda, la plataforma també incorporarà un sistema d'imatge de cèl·lules vives in vitro per automatitzar la microscòpia per càmera ràpida (time lapse). L’aparell s’instal·larà juntament amb un sistema informàtic que permetrà analitzar perfils de cèl·lules individuals i de sistemes més complexos. Amb això, es podran cultivar i infectar cèl·lules, teixits o organoides in vitro i adquirir-ne les imatges i, així, fer-ne estudis sobre immunologia i microbiologia en condicions d’alta bioseguretat.

A més, la nova plataforma s’oferirà com a servei a grups de recerca nacionals o internacionals que ho requereixin i permetrà “estrènyer les relacions” existents amb grups de recerca biomèdica, així com crear “noves sinergies” amb equips que treballin amb patògens altament perillosos, comenta Natàlia Majó, cap del Programa de Sanitat animal.

L’IRTA-CReSA

La Unitat d’Alta Biocontenció de l’IRTA-CReSA és una infraestructura que permet treballar en condicions de Nivell de Bioseguretat 3. Disposa de sis laboratoris i dotze boxes experimentals. Juntament amb l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària- Centre d’Investigació en Sanitat Animal (INIA-CISA), conformen la Red de Laboratorios de Alta Seguridad Biológica (RLASB), una Infraestructura Científica i Tecnològica Singular (ICTS) del Ministeri de Ciència i Innovació.

Per la incorporació del nou equipament de microscòpia avançada, ha estat el Ministeri de Ciència i Innovació qui ha concedit a IRTA un milió d’euros després de la resolució de les adjudicacions del Programa Estatal de Generació de Coneixement i Enfortiment Científic i Tecnològic del Sistema de R+D+i amb fons europeus Next Generation EU.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.