La internacionalització de l'economia espanyola retrocedeix un 6,25% el 2019
La Solidesa de la Internacionalització de l'economia espanyola va caure un 6,25% el 2019 principalment a causa de la caiguda de la inversió a l'exterior respecte l'any anterior. Així ho indica l'Índex de Solidesa de la Internacionalització que elabora Amec, la comunitat de les empreses industrials internacionalitzades i que avalua un total de 19 indicadors. Malgrat la davallada, que situa l'ISI al 6,82 sobre 10, enfront el 7,25 aconseguit el 2018, Amec qualifica de ''forta'' la solidesa però demana més col·laboració público-privada per revertir l'evolució i aconseguir que el sector exterior sigui ''pilar fonamental'' per sortir de la crisi''.
I és que els indicadors referents a Intensitat Tecnològica i Inversió Pública en internacionalització continuen ''sota mínims'', segons un comunicat fet públic per l'associació. Per això, el director d'Amec, Joan Tristany, demana posar ''tots els esforços'' en innovació i internacionalització a les empreses, ja que considera la indústria i el mercat exterior, ''locomotores''.
L'ISI d'aquest 2019 trenca amb la tendència dels darrers anys de millora global. Tristany creu que no és una ''bona notícia'' sobretot en el context actual. Assegura que amb les dificultats de mobilitat, les empreses han de buscar el suport a la seva xarxa de filials a l'exteriors. ''La solidesa de la internacionalització segueix sent bona'', diu Tristany, però adverteix que la disminució de l'índex, pot dificultar la gestió de la situació de crisi generada per la pandèmia.
Per Tristany, la indústria i el mercat exterior poden contribuir de forma determinant en la recuperació del PIB i per això creu que ''requereixen suport''. ''Ens trobem en un moment decisiu, en què necessitem una política industrial que posi tots els esforços en la digitalització, la innovació i la internacionalització'', afegeix Tristany. Per això, creu que cal apostar per un canvi de model productiu que porti a una economia ''sòlida i diversificada''