La vessant més social dels professionals de l’enginyeria

La Tutela és una entitat del tercer sector que dona suport a persones majors d’edat amb discapacitat intel·lectual o deteriorament cognitiu. És una fundació privada que el 2020 va atendre més de 500 persones, dependents, gràcies a la tasca de la seva seixantena de treballadors. Fa un temps van veure la necessitat de posar-se les piles amb la transformació digital i van poder formar part del projecte que M4Social ha engegat per incentivar aquesta transformació digital entre les entitats socials, en part, gràcies a la col·laboració d’Enginyers Voluntaris.

El voluntari que va donar-los suport va ser David Asensio, enginyer informàtic cap de Projectes a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que ha estat prop de dos anys treballant al seu costat un pla de transformació digital, analitzant els processos que tenia establerts l’entitat i detectant els punts de millora per dissenyar els projectes que se’n deriven de la manera més clara possible. En una entrevista als Fulls d’enginyeria, Asensio ha explicat que s’han posat les bases perquè l’entitat pugui treballar “de manera digital i telemàtica” molts processos que fins al moment feien en paper.

El projecte va començar abans de la COVID-19 però la pandèmia els va ajudar a corroborar que era el camí imprescindible que havien de fer. Per aconseguir-ho, explica l’enginyer, cal “fer-los seure i fer-los pensar” i per tant, la seva tasca de voluntariat és de “catalitzador” de les reunions perquè els mateixos responsables de l’entitat vegin quines són les necessitats i quines eines els caldran per tirar-ho endavant. “Més que informàtica o tecnologia”, diu Asensio, “aportem metodologia i una mentalitat en digital”.

Des de La Tutela, la seva directora, Elisenda Copons veu l’experiència com a “molt positiva” perquè ha estat la manera de poder fer l’anàlisi i el treball “necessari” per fer un pla de transformació digital. La idea, un cop acabin de tancar el document final, és presentar-ho a la governança de l’entitat  i poder planificar les diferents fases d’implementació, en funció del temps, les prioritats i el pressupost. Copons calcula que poden passar entre un i tres anys i l’objectiu final és implementar processos automatitzats per guanyar, sobretot eficiència.

Professionals “geek” per a entitats socials

La Tutela és una de les cinc entitats que han format part del projecte pilot que M4social, de la Taula del Tercer Sector, ha impulsat amb Enginyers Voluntaris per acompanyar-les en aquest procés de transformació digital tan necessari. En declaracions a Fulls d’Enginyeria, Adrià Cuenca, coordinador del projecte M4Social, destaca que el més “beneficiós” del projecte és poder comptar amb “professionals geek” en entitats socials que no s’ho podrien permetre i per tant, es “connecta” un sector, el social, en que la tecnologia “no és la seva fortalesa ni expertesa” amb persones realment expertes en digitalització.

El projecte pilot tot just està acabant però ja s’ha fet una segona convocatòria amb vuit entitats més. Després de la pandèmia, les entitats han corroborat encara més la necessitat de fer passos en aquesta línia. De fet, Cuenca alerta que s’ha detectat que les entitats, durant aquest temps de coronavirus, han anat adoptant la tecnologia però ho han fet  “de manera molt atomitzada” i no des d’un punt de vista “estratègic”. Per tant, l’acompanyament dels professionals és “molt valuós” per guanyar principalment, eficiència.

Voluntariats més socials

El suport en transformació digital que reben aquestes entitats només és una de les potes de la tasca que fan Enginyers Voluntaris. Professionals dels diferents col·legis i associacions d’enginyers de Catalunya també s’impliquen en una vessant més personal del tercer sector. És el cas de la Conxi Pérez, també enginyera informàtica, que durant tres anys ha col·laborat amb Punt de Referència, una entitat que acompanya, amb mentories, persones amb pocs recursos i en situació de vulnerabilitat. Ha fet de mentora, doncs, a tres joves i els ha acompanyat en el seu desenvolupament, ajudant-los a identificar els seus punts forts, potenciar-los l’autoestima i donar-los eines per a gestions a les quals no estan acostumats, com pot ser enfrontar-se a les entrevistes de feina. Per Pérez, és una experiència “molt interessant” on pot aportar la seva experiència amb el treball d’equip i l’orientació laboral. Pérez veu que els enginyers i enginyeres, en general, saben què falta al món laboral i, a més de l’acostament al món tecnològic, és una manera d’ajudar a persones que estan en un risc d’exclusió a veure els “diferents camins” que tenen per desenvolupar-se.

10 anys d’Enginyers Voluntaris

El grup d’Enginyers Voluntaris que integren professionals dels cinc col·legis d’enginyers (Enginyers Industrials de Catalunya, de l’Associació d’Enginyers de Telecomunicacions, Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports i Col·legi d’Enginyeria Informàtica) fa aquest 2021, deu anys amb el repte d’aconseguir nous enginyers voluntaris que permetin consolidar els projectes engegats i obrir-ne de nous. Per celebrar-ho, se celebra una jornada que comptarà amb el diàleg entre l’enginyer, exministre i exdegà d’Enginyers Industrials de Catalunya, Joan Majó, i la directora general del Casal dels Infants Rosa Balagué, al voltant de l'aportació de l'enginyeria a la societat més enllà de la responsabilitat social professional.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

enginyers voluntaris