L’enginyeria, clau de l’èxit de les comunicacions mòbils

En els propers dies, del 22 al 25 de febrer, tindrà lloc el Mobile World Congress 2016, que des de l’any 2006 reuneix a Barcelona les principals empreses i professionals del sector de les telecomunicacions mòbils. Aquest esdeveniment és el lloc on es presenten les principals novetats relacionades amb els dispositius i les aplicacions mòbils que seran utilitzats per milers de milions de persones a tot el món (més de 1.400 milions de smartphones van ser venuts al món l’any 2015). En el congrés d’aquest any es tractaran tecnologies i aplicacions de gran interès: 5G, convergència digital, resposta enfront de desastres, mobilitat a les empreses, serveis financers, Internet de les coses (IoT), identitat mòbil, realitat virtual i augmentada, etc.

L’èxit de les tecnologies mòbils i de les seves innumerables aplicacions sovint ens amaga la realitat de les xarxes de telecomunicació que les fan possibles. Aquestes xarxes són, per la naturalesa mòbil dels serveis que presten, xarxes radioelèctriques que fan ús de l’espectre radioelèctric. La naturalesa de bé escàs d’aquest espectre fa que per al desplegament de les xarxes que hem anomenat mòbils sigui necessària una acurada planificació radioelèctrica a fi d’usar eficientment l’espectre i aconseguir la cobertura necessària i la capacitat de gestionar el volum de informació desitjat.

El nivell de servei que, atesos el volum d’utilització i la criticitat d’algunes de les aplicacions, és exigible a aquestes xarxes comporta que el seu disseny inclogui tots aquells aspectes que n’assegurin la fiabilitat: redundàncies, sistemes d’alimentació, sistemes de climatització, sistemes de telecontrol dels elements crítics i un adequat manteniment, tant preventiu com correctiu.

Cal destacar així mateix les xarxes mòbils que estan basades en tecnologia de satèl·lit, entre les quals cal destacar les xarxes de posicionament global (GNSS), de les quals fan ús innombrables aplicacions mòbils.

Tant els dispositius mòbils com la tecnologia de les xarxes mòbils, amb la planificació, el disseny, el desplegament, l’operació i el manteniment, demanen constantment tasques d’enginyeria, que finalment són fonamentals per fer possible el desenvolupament de noves aplicacions i el gran èxit, en definitiva, del sector de les comunicacions mòbils.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.