Les emissions de CO2 cauen un 17% durant el confinament

Durant les setmanes de confinament més extrem de principis d'abril, les emissions de diòxid de carboni van caure un 17% arreu del món, si es compara amb les mateixes dates que el 2019. Així ho recull un article publicat a la revista Nature Climate Change, que recalca que les dades diàries que es van registrar aquest període no s'havien vist des del 2006.

La reducció del transport en superfície, és a dir, de vehicles, és la principal causa d'aquesta davallada i representa el 43% de la disminució de les emissions globals. Les emissions en la indústria i l'energia representen un 43% addicional. L'aturada pràcticament total del sector de l'aviació, que habitualment  només representa un 3% de les emissions, ha contribuït només a la reducció d'un 10% de les emissions globals. En canvi, les emissions provocades per un augment de l'ús de les residències ha compensat de manera ''marginal'' aquesta disminució. En alguns països, la davallada ha arribat a ser del 26%.

La responsable del grup de treball de Canvi Climàtic i Contaminació Atmosfèrica d'Enginyers Industrials de Catalunya (EIC), Sílvia Nadal, ha qualificat de ''brutals'' els resultats d'aquest article però ha alertat que el retorn a l'activitat suposarà un retorn també als nivells habituals abans de la pandèmia. En aquest sentit, ha recalcat la repercussió del transport en superfície al total de les emissions i ha advertit que les properes setmanes, amb la tornada als llocs de treball, es podria provocar un repunt i unes ''xifres pitjors''  ja que els ciutadans prioritzaran la seguretat del transport privat i reduiran l'ús del transport públic.

Per això, Nadal creu que les ciutats han d'aprofitar ''l'oportunitat'' d'aquesta crisi per fer ''un pas endavant'' i fomentar els desplaçaments a peu, la bicicleta i els patinets. El vehicle elèctric, per Nadal, pot ser també una part de la solució, però situa la reducció de desplaçaments, amb més teletreball, per exemple, com a prioritat.

Nadal ha recalcat també que la reducció que s'ha donat amb l'aturada de l'activitat econòmica i social arran del covid-19 s'han assolit els nivells de reducció d'emissions previstos per al 2050 per aconseguir la ''neutralitat'' i per això creu que aconseguir aquest objectiu serà ''un esforç molt gran''.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.