Oberta la convocatòria d'ajuts per a projectes d'eficiència hídrica al sector turístic

Les restriccions a Catalunya per la manca de reserves d'aigua afecten tots els sectors econòmics; el turístic no n'és l'excepció. A les portes de l'estiu els establiments turístics dels municipis que s'abasteixen de l'aigua del Ter i el Llobregat han de reduir la seva despesa d'aigua, més enllà de complir mesures com ara no omplir piscines de càmpings i hotels. Amb aquest marc i la perspectiva que els episodis de sequera siguin cada vegada més freqüents, els establiments han de començar a prendre mesures urgents per poder salvar la temporada, d'una banda, i evitar el malbaratament en un futur per una altra. Hotels i càmpings tenen diverses opcions com ara instal·lar una coberta a la piscina, canviar els sistemes de filtratge, reemplaçar les banyeres per dutxes... Saber què li convé més a cada equipament i poder-ho finançar, és el següent repte.

Per fer-ho possible, la Direcció General de Turisme acaba d'anunciar la convocatòria d'ajuts a projectes d'eficiència hídrica, és a dir, destinats a reduir el consum d'aigua mitjançant la reutilització i l'estalvi per part dels establiments que prestin serveis d'allotjament turístic. Les bases ja es van publicar al DOGC el desembre passat i tenen algunes similituds amb els ajuts que el mateix sector turístic va optar per a les mesures d'eficiència energètica. En aquest cas, hi poden optar establiments que ja hagin començat les intervencions el 2023, sempre que compleixin les bases, o altres que vulguin fer-ho pròximament sempre que es culminin a un any vista. El sector turístic català té per objectiu d'assimilar el consum mitjà d'aigua dels i les turistes al consum de la població resident l'any 2040 i per assolir-ho cal un canvi de paradigma que afavoreixi l'estalvi, l'eficiència i l'ús sostenible de l'aigua en general.

subscriu-te

 

Per tal d'accedir als ajuts, un dels requisits que han de complir els establiments és la presentació d'una auditoria que requereix de la feina d'enginyers i enginyeres, que poden donar el suport necessari als empresaris del sector per detectar les necessitats de cada negoci i les mesures que poden ser més eficients. Per aquest motiu, Enginyers Industrials de Catalunya, en col·laboració a la Direcció General de Turisme, ha organitzat una sessió informativa en línia, programa per dimecres vinent on s'explicaran tots els detalls que cal que sàpiguen els professionals a l'hora de presentar-se a la convocatòria que precisament a més del cost de l'auditoria també pot ajudar a finançar part del cost de tot el projecte tècnic i la gestió de la subvenció. El DOGC publicarà la convocatòria els pròxims dies i des d'aleshores els interessats tindran quinze dies per inscriure-s'hi. Des de la Direcció General es fa especial èmfasi en aquest termini perquè és imprescindible per optar-hi. Part de la documentació es podria lliurar més endavant, en altres terminis.

Turisme preveu una alta demanda d'aquests ajuts, per la qual cosa el pressupost -que prové de la taxa turística que recapta la Generalitat, no està tancat. L'ajut màxim per establiment és de 300.000 euros.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.