Primer màster interuniversitari per formar talent en enginyeria de semiconductors
La tecnologia de semiconductors i la microelectrònica és la base dels dispositius electrònics que fan possible la comunicació, la computació, la medicina i molts altres aspectes de la societat actual. Davant d'aquesta realitat, s'ha creat el nou màster interuniversitari en Enginyeria de Semiconductors i Disseny Microelectrònic (master’s degree in Semiconductor Engineering and Microelectronic Design) s’ha inaugurat aquest curs 2024-2025 amb 31 estudiants matriculats. Coordinat per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la UPC, el màster s’orienta a formar la pròxima generació de professionals en el camp dels semiconductors.
Amb la creixent demanda de professionals altament qualificats en aquest àmbit, aquest màster interuniversitari ha estat dissenyat per proporcionar als estudiants les habilitats i el coneixement necessaris per afrontar els reptes tecnològics del futur. Un dels trets diferencials del programa és que és el primer a oferir, simultàniament, formació en fabricació i en disseny de semiconductors i microelectrònica.
El màster, de 60 crèdits ECTS, s’imparteix en anglès a l’ETSETB i ofereix una educació integral, que combina els recursos i l'excel·lència acadèmica de les universitats participants i la participació de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el centre de referència en tecnologies microelectròniques.
El programa ofereix dues especialitats, l’especialitat en Enginyeria de Semiconductors capacita per a l’ús de tecnologies de xips microelectrònics en diferents vessants, com la fabricació en sala blanca, l’encapsulat, la caracterització i anàlisi de fiabilitat, així com la comprensió física dels fenòmens que es produeixen en els dispositius semiconductors actuals i emergents. L’altre, l'especialitat en Disseny Microelectrònic, té com a objectiu formar en el disseny de circuits i sistemes microelectrònics integrats, digitals i analògics, en tecnologies avançades.
La creació d’aquest programa respon a la necessitat urgent de formar professionals en aquest camp, arran de la recent crisi de xips. L’aprovació de la llei europea de xips per part del Parlament Europeu el 2022, coneguda com a European Chips Act, posa de manifest la necessària inversió en la formació de talent i el desenvolupament de competències en l’àmbit dels semiconductors. El document xifra en milers els professionals que Europa necessita per cobrir les vacants en enginyeria electrònica. Així mateix, s'ha identificat la necessitat d'invertir en noves línies tecnològiques i en plataformes de disseny paneuropees.
Pràctiques en empreses tecnològiques
La formació també ofereix oportunitats de pràctiques professionals en empreses tecnològiques, de cara a completar la formació i impulsar la inserció laboral dels estudiants, i alhora satisfer les demandes de la indústria de la microelectrònica. En aquest sentit, la titulació compta amb la col·laboració de 15 empreses del sector.
A més, els estudiants del nou màster tenen accés a laboratoris equipats amb tecnologia punta i poden participar en projectes de recerca innovadors. Un d’aquests laboratoris és la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació de l’IMB-CNM, una Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS) de 1.500 m² que proporciona als estudiants una oportunitat única per introduir-se en el món de les tecnologies microelectròniques des d’un vessant més pràctic i aplicat.
La formació compta amb la participació de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), així com amb la col·laboració estratègica de l’IMB-CNM del CSIC.
“Aquest màster aglutina les fortaleses de les universitats públiques que hi participen per afrontar els reptes de la societat actual”, ha afirmat la directora de l’ETSETB, Alba Pagès-Zamora, que ha destacat l'excel·lent acollida que ha tingut la titulació, que ha rebut més del doble de sol·licituds que places disponibles. Dels 31 estudiants matriculats, sis provenen de fora de Catalunya, 15 han triat l'especialitat de semiconductors i 16 la de disseny microelectrònic.
Per la seva banda, el rector Daniel Crespo ha posat l'èmfasi en la necessitat d'invertir en recerca a Europa, citant l'informe Draghi per a una UE més competitiva, i ha subratllat que “la major part d'aquesta inversió ha d'anar a les universitats. Hem de ser conscients que es tracta d'un problema estratègic i del paper que tenen l'acadèmia i els centres de recerca”. A més, ha afegit que “cal continuar treballant per al foment de vocacions STEAM”.
Acte d'inauguració
En l’acte d’inauguració, celebrat el 8 de novembre, hi han participat la directora de l’ETSETB, Alba Pagès-Zamora, la catedràtica de l’Escola d’Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Núria Barniol, el director del Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), Mateo Valero, i Jemish Parmar, de l’empresa IDEADED.
També han assistit a l’acte els rectors de la UPC, Daniel Crespo, de la UAB, Javier Lafuente, i de la URV, Josep Pallarès. A més, el vicerector de la UB, Jordi Garcia, el director de l‘IMB-CNM, Luis Fonseca, i la presidenta del Consell Social de la UPC, Montserrat Guàrdia, juntament amb els coordinadors del màster per part de cada universitat i altres representants acadèmics.