Sanitat autoritza el respirador Leitat 1 per fer front al coronavirus

L'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) ha aprovat aquest dilluns el respirador dissenyat per Leitat, en col·laboració al CatSalut i a través del Consorci sanitari de Terrassa i l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, de manera que ja es pot posar en marxa la seva producció.  És un respirador de campanya, el primer que es fabrica amb la tecnologia 3D, pel qual s'ha simplificat al màxim el seu disseny i components amb l'objectiu de poder desenvolupar un dispositiu mèdic robust, d'utilitat i de menor complexitat facilitant la producció i l'encaix.  A més, el respirador té la virtut de ser industrialment escalable i per tant, se'n podrien fabricar entre 50 i 100 unitats diàries.

Després de les proves clíniques i de seguretat d'aquest cap de setmana, Leitat 1 es podrà començar a provar en cinc hospitals catalans (el Taulí de Sabadell, el Consorci Sanitari de Terrassa, l'Hospital General de Granollers, l'Hospital Vall d'Hebron i l'Hospital del Mar de Barcelona) per a pacients crítics afectats pel virus SARS-CoV-2 aquesta mateixa setmana.

SEAT ja fabrica l'OxyGEN

Un dels altres projectes de respiradors que ha vist la llum els darrers dies és OxyGEN, un altre dispositiu de ventilació d'emergència impulsat per l'empresa barcelonina Protofy.xyz que ha comptat amb el suport científic i econòmic de professionals de l'Hospital Clínic, l'Hospital Germans Trias i Pujol i la UB. En aquest cas és un dispositiu per automatitzar els processos de ventilació manual i donar suport a pacients en situacions d'emergència quan no es disposi de suficients respiradors. És per a un ús transitori, en situació d'emergència i d'absència de ventiladors convencionals.

 L'AEMPS va donar l'autorització d'aquest respirador divendres i ja s'està fent l'estudi clínic al Clínic i Can Ruti per testejar el prototip en vuit pacients. Si els resultats són bons, els respiradors que ja ha començat a fabricar Seat a la seva planta de Martorell, es podran estendre als hospitals que ho necessitin.

L'empresa que ha liderat el disseny d'OxyGEN, Protofy.xyz ha fet un disseny simple i modular de l'OxyGEN perquè sigui fàcil de muntar i garantir-ne el funcionament. A més, la companyia ha publicat de forma gratuïta els plànols tècnics del dispositiu, així com el programari per facilitar-ne la seva producció arreu del món.
 

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.