Una equiparació dels estudis d'enginyeria industrial que s'ha fet esperar massa

REDACCIÓ // El 12 d’agost passat el BOE recollia l’aprovació de la correspondència de la titulació d’enginyeria pre-Bolonya amb el nivell de màster per part del Consell de Ministres del Govern d’Espanya. Aquesta mesura ha estat molt ben acollida entre el col·lectiu professional dels enginyers industrials, que fins al moment actual veien com, en general, la seva carrera s’equiparava a un grau i no a un màster.

L’adaptació de l’educació superior al nou marc de l’Espai Europeu de l’Educació Superior (EEES) a Espanya es va fer creant un marc de qualificació propi (MECES), que distribuïa l’estructura acadèmica en quatre nivells: tècnic superior (nivell 1), graduat (nivell 2), màster (nivell 3) i doctor (nivell 4), enfront del sistema europeu (EQF), que fixava vuit nivells. A més, l’Estat espanyol va optar al seu dia per adaptar el model tradicional a un model de 4+1 o 4+2 (4 anys de grau i 1 o 2 de màster) segons la universitat, la qual cosa el diferenciava de la resta de països europeus, que van optar, en general, per l'opció 3+2 (3 anys de grau i 2 de màster).

Aquests fets comportaven que la carrera tècnica superior (pre-Bolonya) s’equiparés més a un grau que no a un màster en comparació amb els estudis europeus. Per tant, els enginyers pre-Bolonya que havien cursat la carrera d’enginyeria industrial (actualment la majoria dels enginyers que es troben al mercat laboral) es trobaven en desavantatge enfront dels mateixos professionals d'altres països, ja que aquests últims sí que estaven avalats per una titulació que seguia aquesta regulació europea. Això suposava que, en concursos europeus i, en general, a escala mundial, els equips tècnics d’altres països, tot i tenir els mateixos coneixements acadèmics, obtenien una puntuació millor.

Els professionals i les empreses catalanes i espanyoles tindran les mateixes opcions per obtenir projectes mundials i per internacionalitzar-se amb més facilitat

Conscients d’aquests desavantatges, els col·lectius professionals vam endegar les oportunes actuacions per aconseguir una correspondència de les titulacions d’enginyeria pre-Bolonya amb el nivell de màster. Amb la Resolució de la Direcció General de Política Universitària que publica al BOE l’acord del Consell de Ministres del 10 de juliol passat, finalment s’equipararà el títol d’enginyer industrial al nivell 3 del MECES i en conseqüència serà igual al nivell 7 de l’EQF.

Gràcies a la modificació aconseguida, els professionals i les empreses catalans i espanyols tindran en allò que fa referència al nivell acadèmic les mateixes opcions per obtenir projectes mundials i l’oportunitat d’internacionalitzar-se amb més facilitat.

Des de l’Associació i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, com a  entitats que vetllen per l’exercici professional, s’ha treballat intensament per aconseguir aquesta correspondència.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.