100 anys d’història de la fotografia (amb un rerefons d'enginyeria)

Fotògrafs rellevants com Xavier Miserachs, Ramon Maspons, Joan Colom o Francesc Català-Roca abans de ser coneguts van ser aficionats. Formaven part de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya (AFC) i són alguns dels 110 noms que conformen el llibre de celebració del centenari de l’entitat. Darrere del projecte hi ha l’enginyer industrial Pere Puigdollers que en declaracions a Fulls d’Enginyeria explica que el centenari es va començar a organitzar el 2017. Des que el 2021 és el president de l’Agrupació, s’ha donat el darrer impuls per tots aquests actes que inclouen un concurs internacional de fotografia, una exposició i un vídeo. “El llibre ens fa una il·lusió especial perquè no existeix; no hi ha cap llibre sobre l’AFC”, diu Puigdollers. A més, el president de l’AFC insisteix que “les exposicions són molt boniques però el llibre sempre queda al prestatge”.

El grup de treball que va començar a donar forma a la idea va decidir que no fos un llibre “farragós” i per això han combinat 240 fotografies i 50 pàgines de text en un volum d’unes 300 pàgines que expliquen les cinc etapes per les quals ha passat l’entitat. Són imatges, majoritàriament, extretes del fons de l’AFC, i els textos van a càrrec de Victòria Bonet Carbonell, la doctora en Ciències de la Comunicació amb una tesi sobre l'AFC. A més, Bonet Carbonell és neta de Claudi Carbonell, un dels primers presidents de l’AFC, entre 1935 i 1938.

llibre AFC

El projecte s’ha fet essencialment amb recursos propis i ajuts públics i han comptat amb l’editorial Àmbit i la dissenyadora Mireia Vidal per donar-li forma, i es pot comprar a les exposicions que s'organitzen. Per la portada han apostat per fer-hi aparèixer una fotografia de cadascun dels autors que hi apareixen. Malgrat ser aliè, professionalment, al sector cultural, Puigdollers ha gestionat tot aquest projecte com un projecte més. Cita l’exdegà Jordi Guix i insisteix que “enginyer no és una professió sinó una forma de vida” i per tant, l’AFC, amb un enginyer a la junta i un parell més de membres de junta amb mentalitat tècnica, té més organització. De moment, Puigdollers està content del ressò que estant tenint les diferents activitats que han començat a organitzar. “Sense el centenari no ho haguéssim aconseguit. I ens agrada”, conclou l’enginyer.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.