35 MEUR més per a l'eficiència energètica en la indústria

El Departament d'Empresa i Coneixement, a través de l'Institut Català d'Energia (ICAEN) i l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi Energètic (IDAE) amplien en 35 MEUR la línia d'ajuts per a l'estalvi i l'eficiència energètica de la indústria. La línia, que es va tancar el 31 de desembre de l'any passat, va beneficiar 293 empreses amb un import global de 48,7 milions d'euros. L'ampliació permetrà atendre el centenar de peticions que van quedar a la llista d'espera i noves sol·licituds. Les empreses que vulguin acollir-s'hi, poden presentar la documentació fins el proper 30 de juny.

Els ajuts estan destinats a incentivar la inversió en equips productius i auxiliars, per a la seva renovació, innovació en processos productius, etc. i a la instal·lació de sistemes de gestió de l'energia. L'objectiu és generar estalvi i eficiència en la indústria manufacturera, reduir-ne el consum energètic i el volum d'emissions, i augmentar la competitivitat. També contribueixen a dinamitzar el sector dels equips i serveis energètics, com enginyeries, instal·ladors o fabricants, entre d’altres. En total, les gairebé 400 sol·licituds d’ajut rebudes per l’ICAEN sumen una inversió induïda de 279 milions d’euros.

Pel director general d'Energia i director de l'ICAEN, Manel Torrent, les dades demostren que la indústria catalana ''esta conscienciada amb la transició energètica i amb la descarbonització'' de l'activitat econòmica. També ha destacat la feina de l'ICAEN per actuar de manera ''àgil i ràpida'' i, en una reunió amb els responsables de l'IDAE, ha demanat poder gestionar els fons i decidir i prioritzar les actuacions a incentivar. Torrent demana un ''tracte igualitari'' per a les empreses catalanes que actualment ''han de pagar un peatge d'accés més car que les de bona part de l'estat espanyol''. També reclama una revisió del sistema de formació de preus ja que les pimes espanyoles paguen un 21,3% més cara que les competidores europees.

La dotació econòmica de la línia prové del Fons Nacional d’Eficiència Energètica, constituït amb aportacions procedents de la tarifa elèctrica –és a dir, dels consumidors- i creat a instàncies de la Unió Europea per tal que els estats contribueixin a la transició energètica. L’IDAE determina i territorialitza l’import del fons, i l’ICAEN s’encarrega de gestionar-los i de rebre i avaluar les sol·licituds de les empreses.

La indústria consumeix un 27% de l’energia final de Catalunya, només per darrera del sector del transport. La Generalitat té en marxa diferents programes de suport i ajut a l’estalvi i l’eficiència energètica en la indústria, en línia amb l’objectiu de descarbonitzar el sistema energètic català l’any 2050 i fer front a la situació d’emergència climàtica que viu el planeta. Un 70,9% de les emissions de gasos causants de l’efecte hivernacle i un 85,8% de les emissions de CO2 estan relacionades amb el sector de l’energia.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.