5 eixos clau del Pla d’impuls al vehicle elèctric

Catalunya ha presentat el seu Pla d’impuls al vehicle elèctric 2025-2030, amb l’objectiu d’accelerar la transició cap a una mobilitat més sostenible i eficient i on el Govern mobilitzarà més de 1.400 milions d'euros fins al 2030, tant públics com privats. El pla s'estructura en cinc eixos d’actuació que preveuen mesures concretes per desplegar la infraestructura de càrrega, estimular la demanda del vehicle elèctric, millorar la percepció social d'aquest tipus de mobilitat, fomentar la innovació industrial i garantir una gestió eficient del procés.

dff

 

Eix 1. Desplegar la infraestructura de càrrega

Una de les actuacions més destacades és la creació d’una xarxa única de punts de recàrrega, amb l’objectiu d’assegurar la cobertura a zones urbanes i rurals. Entre les mesures proposades, es preveu modernitzar la xarxa elèctrica per garantir la disponibilitat de potència suficient, especialment a les àrees metropolitanes, les vies principals, els polígons industrials i les zones rurals amb dèficits.

Així mateix, s’implantarà un sistema d'incentius econòmics per a empreses, institucions i comunitats de propietaris que apostin per la instal·lació de punts de recàrrega. Això es farà a través de subvencions directes i crèdits a baix interès amb condicions avantatjoses. També s'impulsarà una xarxa d'aquests punts a instal·lacions pròpies, a la Xarxa Viària Catalana i a les grans infraestructures de mobilitat com ferrocarrils, ports, entre d'altres, que permeti que la ciutadania i les flotes de vehicles públics tinguin la seguretat que podran carregar. A més, es desplegarà una senyalització unificada per a aquests punts.

Eix 2. Impulsar la demanda del vehicle elèctric

El pla també contempla actuacions per incentivar l’adquisició de vehicles elèctrics. Es proposen ajuts a la compra i crèdits socials per fer-los més accessibles. Un altre aspecte clau serà la limitació gradual de les motocicletes de combustió, amb un programa per fomentar la producció i distribució de models elèctrics.

Així mateix, s'incentivarà l'electrificació de les flotes empresarials, especialment a les petites i mitjanes empreses (PIMES), mitjançant crèdits a condicions avantatjoses. Per a la flota pública, es treballarà per electrificar els vehicles de la Generalitat i establir bonificacions en els peatges per als vehicles electrificats fins al 2027. També inclou la implementació de mesures fiscals alternatives, fent un marc fiscal més atractiu i incentivador de cara a l'adquisició d'aquests.

Eix 3. Millorar la percepció social del vehicle elèctric

Una part fonamental de la transició és canviar la percepció pública del vehicle elèctric cap a una més positiva. El pla inclou una campanya per sensibilitzar la ciutadania sobre els seus beneficis ambientals, econòmics i socials, i combatre la desinformació que pot existir al voltant de la seva utilització.

També s'adreçaran accions específiques per als sectors empresarials, destacant els avantatges d'incorporar els vehicles elèctrics a les flotes corporatives.

Eix 4. Indústria i innovació

Per reforçar la competitivitat de Catalunya en l’àmbit de la mobilitat elèctrica, el pla aposta per reforçar la cadena de valor per potenciar la indústria local i la innovació tecnològica, atraient inversions estrangeres per impulsar la transformació tecnològica del sector.

Es promourà la producció de bateries, components electrònics i solucions de mobilitat intel·ligent, amb un enfocament especial en la creació de centres d’experimentació i proves pilot. A més, es fomentarà la formació professional i tècnica especialitzada per garantir una transició eficient i sostenible en el llarg termini.

Eix 5. Governança i gestió eficient

Per garantir l'èxit del pla, es crearà una estructura de governança interna, liderada pel Departament d’empresa i treball i amb la participació d'altres departaments clau com el d’Economia i finances, i Territori, habitatge i transició ecològica. A més, es vol impulsar una Governança publicoprivada creant la Taula del vehicle elèctric integrada per administracions públiques, agents privats del sector industrial i energètic, empreses de mobilitat i instal·ladors de punts de recàrrega, i empreses de desenvolupament de software i optimització de la càrrega.

També es fomentarà la creació de col·laboracions publicoprivades per multiplicar la inversió i facilitar la instal·lació de punts de recàrrega. Així mateix, s’impulsarà la digitalització i simplificació dels tràmits administratius per agilitar els processos amb mesures que promouen la simplificació normativa, la descentralització de competències i la coordinació amb ens locals. 

Presentació del pla

"Una estratègia integral i ambiciosa", així ha definit el pla el president de la Generalitat, Salvador Illa, durant la seva presentació, un acte que ha reunit els principals representants del sector de l'automoció i energètic. Segons el cap de l'Executiu aquest ha de permetre assolir els compromisos de descarbonització consensuats a nivell europeu i que assegurarà una forma de treballar "organitzada, coordinada i amb decisió". 

El pla permetrà la matriculació de 150.000 vehicles electrificats, incloent-hi motocicletes i flotes empresarials. A més, impulsarà la instal·lació de 9.000 nous punts de recàrrega d’accés públic sota la titularitat de la Generalitat. En termes mediambientals, es calcula una reducció de 470.000 tones de CO₂. D’altra banda, es preveu que generi noves oportunitats de negoci relacionades amb les capacitats industrials necessàries per a la producció d'aquests, especialment en àmbits com l’electrònica avançada, com poden ser semiconductors, sistemes de gestió de potència i sensors. "Tenim la voluntat, tenim el talent, tenim empreses implicades i tenim una posició de lideratge en el sector de la mobilitat sostenible i de l'automoció. Ara toca prendre decisions i adaptar-nos amb un gran grau d'autoexigència per aprofitar les oportunitats i captar inversions futures en tecnologies netes i mobilitat intel·ligent", ha declarat Illa.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.