5 títols per estar al dia en intel·ligència artificial

La intel·ligència artificial ha agafat embranzida el 2023 i ha protagonitzat converses, reflexions i, sorebtot, continguts. Cada cop més, aquest nou camp de la tecnologia influeix més en el nostre dia a dia, tant en l'àmbit laboral com a nivell personal i és inevitable que la societat es generi preguntes. A partir d'aquesta tecnologia han sorgit dubtes sobre els seus efectes i les seves implicaciones ètiques i humanes. Des de Fulls d’Enginyeria hem triat cinc novetats editorials publicades el 2023 per tenir diversos punts de vista d'aquesta tecnologia disruptiva. 

1. 100 coses que cal saber sobre la intel·ligència artificial (Cossetània, 2023)

Aborda la intel·ligència artificial de manera exhaustiva, des dels seus inicis fins als desenvolupaments més recents. Explora tant les aplicacions populars com les menys conegudes, que poden resultar igual de curioses i sorprenents. Amb un retrat fidel de la situació actual de la IA, l'autor reflexiona sobre les seves limitacions tècniques i ètiques, així com el seu impacte social, plantejant interrogants sobre el futur de la IA i la possibilitat de construir màquines amb una intel·ligència general comparable a la humana.

2. Artificial. La nueva inteligencia y el contorno de lo humano (Debate, 2023)

El llibre tracta de les reflexions de dos autors a partir d'informar-se i explorar la IA. Escrit pel neurocientífic Mariano Sigman i l'emprenedor Santiago Bilinkis, expliquen l'origen, les aplicacions i els riscos d'aquesta tecnologia. Tot i que exposen les raons per les quals cal ser prudents i responsables, eviten el pessimisme i conviden a raonar sobre un futur òptim.

llibres ia

 

3. Bicicletas para la mente. Un viaje desde el primer PC hasta la inteligencia artificial (Ediciones Península, 2023)

Una història que va des de l'arribada de l'ordinador personal fins a la irrupció de la intel·ligència artificial. El llibre qüestiona on comença tot i com es va passar del garatge de Palo Alto, que va revolucionar la informàtica, al present, on tot va amb xips.

4. IA: intel·ligència artificial (Diputació de Barcelona, 2023)

És un llibre editat pel Centre de Cultura Contemporània (CCCB) que acompanya l'exposició que porta el mateix nom. Ofereix una reflexió sobre el debat general de cap a on s’està dirigint la intel·ligència artificial. Tot i que progressivament com a societat s’està acceptant la seva integració en gairebé tots els àmbits de la nostra vida, el llibre exposa algunes de les possibles conseqüències negatives que pot tenir per a la humanitat. A més, parla sobre com està transformant el món de manera irreversible i com encara no hi ha un consens clar sobre el destí d'aquesta revolució de la IA.

Llibres IA

 

5.  La primavera de la intel·ligència artificial  (Catarata, 2023)

Escrit per Carmen Torrijos i Jose Carlos Sánchez, tracten l'origen lingüístic dels sistemes i les noves eines d'intel·ligència artificial generativa, així com altres moments destacats de la IA. Mitjançant retalls de premsa, pel·lícules, memes i iniciatives empresarials, el llibre busca facilitar un contacte constructiu entre la tecnologia i la percepció pública. Aquest enfocament pretén entendre la bretxa entre el funcionament real de la intel·ligència artificial i les expectatives generades.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.