Adaptar-se amb la indústria 4.0

Procrastinació: és l'acció l l'hàbit de retardar activitats o situacions que han d'atendre's, substituint-les per altres situacions més irrellevants o agradables per por d'afrontar-les.

Si alguna cosa ens ha ensenyat la COVID-19 és que les empreses altament dependents d'una gran densitat de persones als seus espais no han estat capaces d'adaptar-se als canvis que ens ha obligat a fer la pandèmia.

Per un costat, les que han vist reduïda la demanda del mercat pels seus productes, no han estat capaces d'adaptar els mitjans productius. Així, s'han vist obligades a prendre mesures traumàtiques com l'ERTO o els acomiadaments. En aquest grup trobem el sector 'retail', l'hostaleria o la construcció.

En l'extrem oposat, trobem les empreses que no han pogut afrontar la ingent demanda dels seus productes, com són la sanitat, l'alimentació o el sector logístic.

Un tercer grup és el qual la seva demanda s'ha mantingut estable, malgrat que el seu model de negoci no estava preparat per lliurar els productes en situació pandèmica. El cas més clar és el del sector educatiu que ha deixat milers d'estudiants a l'estacada.

Segurament tots contemplàvem en els nostres plans de negoci algun tipus d'actualització dels nostres productes. Malgrat to, estàvem a la nostra zona de confort més ocupats en l'obtenció de resultats a curt termini que en dotar-nos de flexibilitat necessària que ens permetés afrontar els reptes de la societat actual, dominada per la situació geopolítica i per un canvi tan abrupte com el que ens ha portat la COVID-19.

Quants anys portem escoltant xerrades i llegint articles sobre la Indústria 4.0 i, tanmateix, són escasses les indústries que s'han sumat al repte de transformar els seus mitjans productius, aprofitant els avantatges que ens ofereix. La Indústria 4.0 és alguna cosa més que un esquer per atraure professionals i curiosos àvids d'informació sobre les últimes tecnologies. És un ecosistema en el qual participen, des dels sensors instal·lats a peu de màquina, els robots industrials i col·laboratius o les plataformes mòbils, incloent els seus sistemes de gestió de flotes, els sistemes d'adquisició i anàlisi de dades dels hàbits dels consumidors de productes i serveis. Sent el seu element troncal, la robòtica i la mobilitat que doten de flexibilitat als centres productius.

Estic convençut que després d'aquesta sort d'atordiment en el qual ens ha sumit la COVID-19, més enllà de l'emprenedoria oportunista, tots els sectors abordarem iniciatives (hem començat amb el teletreball), que a llarg termini, ens possibilitaran agregar valor a una societat que eventualment s'afronti a reptes com el que avui ens ha tocat viure.

 

''Si ja saps que has de fer i no ho fas, aleshores estàs pitjor que abans'', Confuci, (551 aC – 478 aC).

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.