Amec veu els fons europeus com una ‘’última oportunitat’’

El repartiment dels fons europeus per a la recuperació, els Next Generation EU, han de transformar l’economia i la societat. Així ho veu des d’Amec, la comunitat de les empreses industrials internacionalitzades, el seu director general, Joan Tristany que, en una entrevista als Fulls d’Enginyeria, ha defensat destinar-los a projectes que ‘’realment busquin la sostenibilitat i la reactivació a través de la sostenibilitat’’. Per Tristany, no és fàcil, sobretot pel ‘’caldo de cultiu’’ que ha generat tant la visió que hi ha ‘’molts fons’’ com el del ‘’conflicte d’interessos’’ que se n’ha pogut derivar. Per això, creu que l’important no és el destinatari sinó que tots els projectes que aconsegueixin suport siguin transformadors. ‘’Hem de pensar més en l’objecte del finançament, no en el subjecte’’, afegeix.

Per Tristany, de l’efectivitat d’aquests fons en depèn la sortida de la crisi econòmica derivada de la COVID-19 i, per tant és taxatiu: ‘’ens ho juguem tot’’. Pel director general d’Amec, cal fer-ho bé per evitar que passin per davant la resta de països europeus que tenen accés també, a aquests fons, com poden ser Itàlia, França o Alemanya. ‘’Ells ho faran bé, segur, i si no ho fem bé nosaltres, perdrem competitivitat relativa’’. Tristany fa una comparativa amb l’etapa acadèmica: ‘’si no has estudiant en tot el trimestre, estudiant el dia abans de l’examen es fa una mica difícil aprovar’’. 

Tot i això, des d’Amec tenen la confiança que es podran gestionar bé, perquè veu que hi ha consciència que aquesta ‘’és l’última oportunitat’’. I és que, en aquest sentit, Tristany recorda que amb la crisi del 2008 es va posar sobre la taula la necessitat de canviar el model productiu, en aquell moment, basat en la construcció. En canvi, recorda que no s’ha fet res per canviar-ho, o realment molt poc. Apunta que s’ha intentat millora rel sector exterior espanyol i català però que des d’aquell període fins la nova crisi, la indústria ha seguit perdent pes relatiu. És una situació que Tristany qualifica de ‘’preocupant’’ perquè la indústria és el sector més resilient en èpoques de crisi, i destaca que les empreses industrials internacionalitzades agrupades a Amec han vist caure les vendes tan sols un 2 % el 2020. ‘’Si cada vegada tenim menys indústria, a la propera crisi encara patirem més’’, vaticina Tristany. Per això, demana una aposta clara per potenciar-la i aconseguir que tingui un pes específic molt més gran en el PIB.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.