Anar en catamarà (sense tocar l’aigua)
La 37a edició de la Copa Amèrica de Vela és un dels grans esdeveniments esportius de l’any. Barcelona ja està preparada per acollir l’espectacle i descobrir quin equip és el millor. En aquesta edició i amb l’objectiu que la ciutadania s’impregni dels valors i l’ànima d’aquesta històrica competició, s’ha creat un projecte innovador i pioner, l’America’s Cup Experience, l’exposició oficial que per primera vegada dona a conèixer la cita amb una experiència interactiva, el visionat d’un curtmetratge i una exposició amb equipació, vaixells i altres detalls.
Des de fa unes setmanes, però, que això no és tot. L’America’s Cup Experience ha volgut que tothom pugui sentir què és formar part de la tripulació d’un vaixell en competició i ha posat en marxa els simuladors AC75, una atracció que combina el moviment amb la realitat virtual i tots els complements per, realment, aconseguir una experiència immersiva.
Són dos catamarans de quatre tones i tres parts. La primera és d’acer i està collada a terra, en forma de T. La segona és d’alumini i contribueix als moviments laterals. La tercera, i superior, fa els moviments verticals. “La combinació de les tres capes produeixen la simulació”, explica Juan Thomas, director d’esdeveniments i seguretat de l’America’s Cup Experience a Fulls d’Enginyeria.
Per completar la immersió, l’atracció s’acompanya de la realitat virtual. Amb les ulleres l’usuari pot reconèixer tot l’skyline de Barcelona amb l’hotel W, la Sagrada Família, etc. i fins i tot un helicòpter. És una vessant digital que s’ha creat des de zero amb diferents programes. Però aquí no acaba tot. L’àudio també és una peça important i recrea els sons, els crits i la remor que viuen els equips. Thomas explica que l’usuari “és sobre el vaixell i forma part d ela tripulació, veient el mateix que els regatistes”. Per fer-ho, s’ha comptat amb el suport de l’expert en la Copa Amèrica, Magnus Wheatley, que ha assessorat i donat les instruccions dels punts a emfatitzar o a modificar perquè l’experiència sigui el és fidedigne a la realitat possible.
Tecnologia 100% catalana
El projecte compta amb tecnologia 100% catalana. Des del disseny, a la concepció, parlant per la implementació i la posada en marxa hi ha estat involucrades diferents empreses catalanes. Thomas reconeix que això els fa sentir molt orgullosos perquè es pot presumir d’enginyeria de casa nostra.
L'enginyeria que hi ha darrere la aquesta competició també es va explicar a a jornada 'Copa Amèrica: l'èxit de l'Enginyeria', organitzada per Enginyers Industrials de Catalunya el març d'aquest mateix any, amb la participació l'enginyera industrial Aurora Catà, que va explicar la gesta d'aconseguir que la capital catalana aculli aquest 2024 la 37a edició de la Copa Amèrica, la participació de Roger Frigola i Anna Mir, dos enginyers formats a casa nostra que formen part d'aquests equips.