Antonio Torralba investit doctor honoris causa per la UPC

La Universitat Politècnica de Catalunya ha investit doctor honoris causa a l'enginyer Antonio Torralba, investigador del Massachusetts Institute of Technology (MIT) i cap de la Faculty of Artificial Intelligence and Decision-Making (AI+D) del Department of Electrical Engineering and Computer Science. L’acte d’investidura de Torralba, alumni de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB), ha tingut lloc avui a l'Auditori de l'edifici Vèrtex de la UPC, al Campus Diagonal Nord de Barcelona.

En la cerimònia, el professor Ferran Marqués, investigador del Departament de Teoria Senyal i Comunicacions de la UPC i exdirector de l'ETSETB ha exercit com a padrí. El nomenament de Torralba com a doctor honoris causa va ser aprovat pel Consell de Govern de la UPC el 8 d'octubre, a proposta de l’ETSETB, en el marc del 50è aniversari d'aquesta Escola i de la Universitat, amb el suport del Centre de Formació Interdisciplinari Superior (CFIS).

La relació de Torralba, pioner en la recerca en visió artificial i en l'aplicació de la intel·ligència artificial, amb la UPC té diverses vessants. A més de ser alumni de l'ETSETB, ha dirigit diversos treballs de fi de grau i de màster d'estudiants de la UPC, a qui ha acollit per fer una estada al grup de recerca que dirigeix al MIT. Torralba també ha ajudat a obrir la porta a altres grups de recerca del MIT per a estudiants de la Universitat, fent, així, una tasca d'ambaixador de la UPC al MIT.

Pioner i referent en el sector

El treball de Torralba ha estat reconegut per ser pioner i creador de les bases en l'àrea d'interpretació semàntica de l'escena. Les aportacions de l’enginyer en l'estudi de la imatge, des d'un punt de vista holístic, han permès avançar en el desenvolupament de sistemes de reconeixement d'imatge que tenen en compte el context de l'escena, millorant d'aquesta manera les prestacions en la seva interpretació.

A més, Torralba és considerat una referència mundial en l'àrea de la IA basada en visió, i en l'extrapolació de les eines que es desenvolupen en aquest camp a altres àrees de la IA, ja que ha treballat amb grans bases de dades, enormes i realistes, per entrenar correctament els sistemes intel·ligents.

De l’ETSETB al MIT

Antonio Torralba, nascut a Madrid l’any 1971, va estudiar Enginyeria de Telecomunicació a l'ETSETB, on es va titular el 1994. Després, va cursar el doctorat a l'Institut National Polytechnique de Grenoble, on va obtenir el títol de doctor l'any 2000. Del 2000 al 2007 va treballar al Brain and Cognitive Science Department i al Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory del MIT, als Estats Units, primer com a postdoctoral associate i després com a research scientist. Des de l'any 2007, és professor del Departament d'Electrical Engineering and Computer Science al MIT i catedràtic des del 2017.

L'any 2017 va ser nomenat MIT Director del MIT‐IBM Watson AI Lab que colidera amb David Cox, IBM Director, per investigar sobre la IA. L'any 2018, Torralba va ser nomenat Inaugural Director del MIT Quest for Intelligence, una iniciativa transversal al MIT que té com a objectiu descobrir els fonaments de la intel·ligència i desenvolupar eines tecnològiques que puguin influir positivament qualsevol aspecte de la societat.

L'any 2020 és nomenat cap de la Faculty of Artificial Intelligence and Decision-Making (AI+D), una nova unitat del Department of Electrical Engineering and Computer Science del MIT que, basant-se en les arrels de l'enginyeria de telecomunicació i les ciències de la computació que té el Departament, pretén combinar i potenciar les àrees de l'aprenentatge automàtic, la intel·ligència artificial i la presa de decisions.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.