Any Gaudí 2026, amb la UPC al capdavant

El 2026 marcarà el centenari de la mort d’Antoni Gaudí, una efemèride que es commemorarà amb un ampli programa d’activitats de caràcter científic, cultural i patrimonial, amb projecció internacional. El Centenari Gaudí 2026, oficialment designat com a Any Gaudí, ha estat declarat Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic (EEIP), tal com recull el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

La iniciativa està impulsada per la Càtedra Gaudí de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), que actuarà com a oficina tècnica de la commemoració durant el trienni 2025-2027. L’objectiu és destacar el llegat científic, tècnic, urbanístic i arquitectònic de Gaudí, més enllà del vessant turístic amb què sovint s’associa la seva obra.

Commemoració amb vocació acadèmica i internacional

El projecte es concep com una oportunitat per aprofundir en la recerca i la divulgació tècnica entorn de l’obra de Gaudí. Està previst que es realitzin exposicions, publicacions, recursos audiovisuals, activitats pedagògiques i propostes participatives a diversos indrets del territori on Gaudí va deixar empremta. També s’aprofitaran noves tecnologies per divulgar descobriments recents sobre el seu mètode constructiu i innovacions tècniques.

Alguns moments destacats del 2026 seran la celebració dels 100 anys del Park Güell com a parc públic, la reobertura dels Pavellons Güell, i la culminació de la restauració de la Torre Bellesguard i de la torre del cimbori de la basílica de la Sagrada Família.

La commemoració coincidirà amb altres fites rellevants per a l’arquitectura i l’urbanisme. Barcelona serà Capital Mundial de l’Arquitectura (UNESCO) i acollirà el Congrés Mundial de la UIA, en un any en què també es recordaran els 150 anys de la mort d’Ildefons Cerdà.

aniversari

 

Un projecte coral

El projecte compta amb el suport dels responsables de tots els edificis construïts per Gaudí, com la Sagrada Família, la Casa Batlló, la Pedrera, el Capritx de Comillas o la Catedral de Mallorca, entre d’altres. També hi participen institucions i administracions d’arreu de l’Estat vinculades a l’obra gaudiniana, com la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, diverses diputacions, universitats i conselleries autonòmiques.

La Càtedra Gaudí, al capdavant

Fundada el 1956, la Càtedra Gaudí de la UPC és un centre de recerca i documentació pioner en l’estudi de l’obra de Gaudí. Dirigida pel professor Galdric Santana, la càtedra conserva un fons històric de gran interès, amb documents i imatges inèdites com un negatiu estereoscòpic de la Sagrada Família en construcció (1906).

Amb l’Any Gaudí, es vol consolidar la figura de l’arquitecte com una referència cabdal dins la història de l’arquitectura i la tècnica, i projectar el seu llegat més enllà del món acadèmic i professional, amb una mirada integradora entre recerca, educació i territori.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.