Augmenta l’ús del Big Data i de l’analítica avançada a les empreses, segons el Big Data CoE

El Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona, impulsat per Eurecat, Oracle, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, destaca que l’augment de l’oferta d’eines que faciliten el processament i l’analítica avançada de les dades, la intel·ligència artificial i l’aprenentatge automàtic obre un nou escenari que permet que “més empreses puguin prendre millors decisions operatives basant-se en les evidències d’una informació cada cop més precisa i fiable”.

Segons el director del Big Data CoE Barcelona, Marc Torrent, en els darrers anys “hi ha hagut grans avanços en el rendiment de les bases de dades” i s’ha experimentat “un increment important de la capacitat de processament per una fracció del cost”.

Això també s’aplica al tractament en temps real de les dades (Streaming Analytics), que “permet a les organitzacions treballar amb la informació en el mateix moment en què es genera”, subratlla Torrent, que dirigeix l’equip de Data Science i Big Data Analytics d’Eurecat.

En paraules de Daniel González, Business Data Analyist del Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona , un dels canvis més destacables és que “un bon nombre d’eines analítiques disponibles al mercat ja estan pensades per ser utilitzades en forma d’autoservei per usuaris no experts i resolen aspectes d’usabilitat, estabilitat, compatibilitat o facilitat de manteniment, sense llargs períodes de planificació i formació”.

Aquest fet està permetent “una democratització de la informació i una millora de la productivitat de les empreses que les vulguin adoptar”, segons apunta el Grup de Recerca en Big Data en el darrer Llibre Blanc sobre maduresa tecnològica, publicat aquest segon semestre de 2017.

La publicació revisa les característiques de les principals bases de dades, els sistemes de processament en paral·lel i els algoritmes d’analítica avançada. També descriu les plataformes més utilitzades i les claus per les que destaquen. Així mateix, apunta els reptes que actualment presenta aquesta tecnologia i que passen per “la interoperabilitat i la integració de les dades, el seu govern, la seguretat i la privacitat i les arquitectures basades en micro-serveis”.

En aquest sentit, González assenyala que “si bé és cert que moltes organitzacions han començat a dissenyar la seva estratègia de dades, l’adopció d’analítica de dades a nivell de negoci requereix afrontar aspectes organitzatius, re-dissenyar alguns processos i grans dosis de coordinació i comunicació per a la gestió del canvi”.

Finalment, l’informe ressalta que la visió de les dades com a actiu estratègic de l’empresa i l’evolució dels models “as a service” està impulsant un nombre creixent d’organitzacions a moure la seva infraestructura informàtica al núvol (o dels híbrids), cosa que permet “millorar les despeses fixes, ajustar millor el cost per ús i reduir el manteniment tècnic”, afegeix el director del Big Data CoE Barcelona.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.