Catalunya arriba a les 50.000 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic

L’autoconsum fotovoltaic va tancar el tercer trimestre amb 46.565 instal·lacions i 379 MW de potència. Són les dades que ha donat a conèixer aquest dijous el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i que, per la consellera Teresa Jordà, impliquen que el 2022 “ja és el millor any de la història de l’autoconsum a Catalunya”.

Entre el gener i el setembre d’enguany s’han posat en servei al país 25.711 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic, més del doble que en tot l’any 2021. Cada mes, el Departament registra més de 3.000 instal·lacions noves i durant els tres primers trimestre de l’any s’han registrat 208,4 MW (l’equivalent a 300 hectàrees de superfície), gairebé 2,5 vegades més que en el mateix període de l’any anterior (90,5 MW). Segons ha detallat Jordà, en poc més d’un any s’ha multiplicat per 3.8 el número total d’autoconsum a Catalunya i més que triplicat els 120 MW de juny de 2021, fins als pràcticament 400 MW.

Durant els nou primers mesos de l’any s’ha posat en servei més potència en autoconsum fotovoltaic que la instal·lada en diferents tecnologies d’autoconsum (cogeneració, residus, hidroelèctrica, biogàs i fotovoltaica) en els els 26 anys anteriors, entre 1995 i 2021.

El 94,9% de les instal·lacions, segons les dades de la Direcció General d’Energia, són inferiors a 15 kW, és a dir, són usuaris domèstics o petites empreses, que sumen el 52,6% de la potència acumulada. A més, el 97,85% d’instal·lacions disposen de compensació pels excedents que generen o bé comercialitzen l’energia sobrant.

Autoconsum col·lectiu

A Catalunya hi ha 566 instal·lacions en servei d’autoconsum col·lectiu que sumen 5,38 MW, després que aquest 2022 se n’hagin registrat 379 de noves. D’aquestes, 45 estan formades per més de deu usuaris mentre que 266 estan formades per només dos usuaris. No n’hi ha cap de més de 100 kW de potència. L’anàlisi d’aquestes dades permet concloure que les exigències de disposar de permís d’accés i connexió a la xarxa elèctrica de l’empresa gestora de la xarxa, de constituir-se com a activitat mercantil, de tenir els diferents membres a una distància màxima de 1.000 metres o d’arribar a un acord entre les comercialitzadores de cada membre del col·lectiu, suposen barreres que frenen aquesta pràctica.

En matèria de gestió dels excedents, un 2,15% del total d’instalꞏlacions (que sumen 96,9 MW, el 25,3% de la potència) incorporen dispositius per no evacuar els excedents a la xarxa. Això vol dir que, en un context d’escassetat de l’energia i de preus alts, s’està deixant d’aprofitar energia d’origen renovable que s’està produint. Alguns dels factors que contribueixen a aquesta situació són la saturació de la xarxa de distribució i els llargs terminis de la distribuïdora per respondre les solꞏlicituds de connexió a la xarxa.

10% de l’objectiu 2050

Amb aquestes dades, Catalunya assoleix el 10% de l’objectiu fixat per al 2050 a la Prospectiva Energètica de Catalunya, que calcula que cal que hi hagi fins a 500.000 instal·lacions d’autoconsum en servei per assolir el repte de la descarbonització de la societat catalana.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.