Catalunya, líder de la coalició tecnològica internacional DETA
Les tecnologies emergents i innovadores estan tenint un impacte sense precedents en la societat i en la manera com els governs ofereixen els seus serveis a la ciutadania. La iniciativa catalana Aliança de Tecnologies Disruptives i Emergents o DETA (Disruptive & Emerging Technology Alliance) agrupa una dotzena de governs que representen alguns dels principals hubs tecnològics del món. Aquesta està oberta a governs de regions i estats d'arreu del món que mostrin un clar compromís amb els valors democràtics, els drets humans i la diversitat cultural i lingüística.
L'objectiu de la DETA és ajudar els governs membres de l'aliança a treure el màxim profit d'aquestes tecnologies i a adaptar les seves polítiques públiques a aquesta nova realitat. Així mateix, el treball en coalició els permetrà guanyar capacitat d'incidència en el debat global sobre la governança de la tecnologia, i davant les big tech i els grans reguladors internacionals. Segons l'organització, el projecte cerca maximitzar els beneficis d'aquestes noves tecnologies tot protegint els drets humans, els valors democràtics i la diversitat cultural.
Aquesta iniciativa ha decidit centrar-se en cinc grans àrees de treball: la intel·ligència artificial (IA), la ciberseguretat, la NewSpace, les tecnologies quàntiques, i els drets digitals i la regulació tecnològica. Al voltant de cadascuna d'aquestes àrees prioritàries es crearan grups de treball que impliquen la indústria, la recerca i la societat civil dels respectius ecosistemes, tot i ser liderats pels governs.
El Govern de Catalunya ha estat l'impulsor de la iniciativa i, per tant, ha estat escollit pels governs participants per ostentar la presidència rotatòria de la DETA durant els anys 2024 i 2025. En aquest marc, el Govern organitzarà la primera cimera ministerial de la coalició a Barcelona, els dies 6 i 7 de novembre, coincidint amb l'Smart City Expo World Congress (SCEWC 2024), que se celebra a la capital catalana.
L'aliança ja va organitzar, a finals de l'any passat, dues reunions multilaterals amb una quinzena de governs interessats. Més recentment, amb ocasió del MWC 2024, el passat 27 de febrer es va celebrar a Barcelona una reunió presencial amb diverses delegacions governamentals de la coalició.
L’eclosió d’aquestes tecnologies pot ajudar en el dia a dia dels ciutadans i en la gestió de les polítiques públiques. Els governs involucrats en l'aliança DETA, juntament amb Catalunya, a dia d'avui són el d'Emilia-Romagna (Itàlia); Flandes (Bèlgica); Hessen (Alemanya); Occitània (França); Escòcia i Gal·les (Regne Unit); el Quebec (Canadà); Costa Rica; la província de Buenos Aires (Argentina); Gyeonggi (Corea del Sud); Kyoto (Japó) i Western-Cape (Sud-àfrica). Altres governs s'han interessat en el projecte i ja estan en contacte, el que podria ampliar aquesta llista en els mesos vinents.
Els responsables de la DETA han confirmat que aquest és un projecte de país que implica transversalment diversos departaments del Govern. Així, el Departament d'Empresa i Treball lidera el projecte per mitjà de la Secretaria de Polítiques Digitals, en estreta col·laboració amb el Departament d'Acció Exterior i de la UE, que ha assumit el secretariat de l'aliança, i amb la implicació de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital del Departament de la Presidència i la Direcció General de Transferència i Societat del Coneixement del Departament de Recerca i Universitats.