Catalunya triplica el nombre dempreses dedicades al 5G
Vehicles connectats, sensors, robots, termostats… el 5G va molt més enllà dels telèfons intel·ligents. Aquesta xarxa inalàmbrica d’última generació encara es troba en una fase de desenvolupament però s’espera que en pocs anys ja sigui una realitat, ja que les xarxes 4G actuals no disposen d’una connexió de banda ampla suficient per transportar les dades que es generen i connectar els dispositius sense interferències.
Però el 5G no substituirà el 4G. La tecnologia 5G viatjarà en ones de ràdio d’alta freqüència, que permeten velocitats més altes i connexions més potents. Però aquestes ones són més dèbils quan es tracta de superar distàncies llargues. Les companyies inalàmbriques hauran d’instalar milions de torres en miniatura i complementaran les xarxes 4G.
Actualment, els quatre operadors americans més importants de telefonia mòbil (Verizon, AT&T, T-Mobile i Sprint) estan desenvolupant tecnologia de xarxa 5G, a més, els fabricants de microchips, com Qualcomm i Intel, treballen en processadors i radis que permetin les comunicacions 5G. PEr la seva banda, grans companyies com Nokia, Ericsson o Huawei estan construint la xarxa troncal i l’equip que donarà suport al 5G. La investigació i el desenvolupament de les xarxes 5G és extremadament cara i s’estima que implementar aquesat tecnologia només als Estats Units, ja costarà 300.000 milions de dòlars.
El 5G, generació de coneixement a Catalunya
Catalunya compta actualment amb 22 empreses que treballen amb projectes de 5G, tant fabricants d’equips com integradors, proveïdors de xarxa o desenvolupadors. segons un estudi presentat per ACCIÓ i la secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat. Aquest informe, també preveu que aquesta xifra es tripliqui. El desenvolupament de les smart cities i l’augment del trànsit de dades han col·locat la tecnologia 5G en un lloc privilegiat. “A Catalunya som pioners en la generació de coneixement al voltant del 5G”, ha afirmat Sergi Figuerola, director d’innovació i tecnologia de la fundació i2Cat, que col·labora en l’estudi, en declaracions al diari ARA.
Tot i que aquesta tecnologia encara està desenvolupant-se, la Generalitat calcula que abans del 2020 es començaran a tancar projectes de grans dimensions en sectors com les telecomunicacions, el transport i la salut. Així mateix, també preveu que els ingressos derivats del 5G superaran el bilió d’euros l’any 2026 quan aquesta tecnologia estigui desenvolupada.