Celifast, un sistema de detecció de la celiaquia en 10 minuts

El sistema és similar a un glucòmetre, com el que fan servir els diabètics per mesurar la glucosa. És un equip format per un dispositiu amb què es pot extreure una gota de sang del dit del pacient. La mostra es recull en un tub que funciona com una plataforma magnètica que aconsegueix atreure tan sols el marcador de la celiaquia per donar el veredicte final. En total, el procés dura 10 minuts. Aquesta prova és per detectar, no per diagnosticar. El resultat que dona Celifast sempre ha d’anar acompanyat d’una biòpsia, que sí que és una prova per determinar si una persona té aquesta patologia o no. No obstant això, el dispositiu permet fer un primer filtre i detectar aquells casos en què la persona ja sospita que pateix al·lèrgia al gluten.

Celifast està desenvolupat per l’empresa catalana BioEclosion, on disposen de tecnologia amb prou potencial per aplicar-la a altres patologies. Fins fa poc BioEclosion es finançava mitjançant ajuts d’entitats públiques com la Secretaria d’Universitats i Recerca, que els va concedir un ajut Llavor per un import de 24.000 euros del programa Indústria del Coneixement. A partir d’ara preparen els contactes per tancar una ronda de finançament que els permeti conservar la patent i desenvolupar la seva recerca més enllà del prototip que han desenvolupat. Un altre pas serà el procés burocràtic per aconseguir les certificacions que els permetin arribar al pacient.

La intenció de l’empresa és vendre el producte a un distribuïdor del sector que el pugui fer arribar a hospitals i consultes privades, ja que no pot assumir una xarxa de comercialització pròpia. De moment, BioEclosion es vol centrar en el mercat europeu, però no descarta saltar als Estats Units i el Canadà més endavant.

El mateix sistema es pot aplicar a patògens que provoquen reaccions, com la salmonel·la, o a malalties tropicals com la malària o el dengue.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.