Cinc novetats editorials amb un rerefons d’enginyeria

Els interessos d’enginyers i enginyeres són diversos, com també ho són les novetats editorials del seu sector. A Fulls d’Enginyeria n’hem seleccionat cinc amb cinc rerefons diferents: l’energia, la innovació, el lideratge, l’humanisme i les referents.

 

1. Energia renovable explicada als ciutadans

L’enginyer industrial Manel Torrent arriba a Sant Jordi després d’una bona gira pel territori presentant el seu darrer llibre Energies renovables. Una immersió ràpida (Tibidabo, 2023). És una bona opció per regalar a qui situï la lluita pel clima com un repte urgent, innovador i solidari perquè aquest és precisament el missatge que vol donar el director tècnic del Consorci Agència Local d’Energia de Barcelona i membre de la junta directiva de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya. El treball vol aproximar l’energia renovable a la ciutadania, explicar les diverses fonts i donar les pistes per implantar-les a casa i poder ser part de la transició energètica.

2. Lideratge i innovació

Els propòsits com a eina per transformar les incerteses en oportunitats i créixer, millorar i progressar de manera sostenible. Això és el que proposa el també enginyer industrial Carlos Grau amb El nuevo efecto Wow, Innovando con propósito (Seurat edifciones, 2024) un llibre acabat de sortir del forn que recull les seves experiències més significatives després de dècades treballant en l’àmbit de la tecnologia i la innovació buscant l’efecte Wow. Els beneficis d’aquest llibre aniran destinats de forma íntegra a Fundesplai per ajudar a formar en competències digitals persones en situació de vulnerabilitat.

3. Humanitzant el lideratge...

L’enginyeria i el lideratge són dues àrees relacionades i més en l’era digital actual. Amb  pròleg de Xavier Marcet, president de la consultora Lead to change, Joan Clotet explora a Humanismo digital (Libros de Cabecera, 2024) aquest lideratge i intenta aportar major consciència perquè les persones puguin evolucionar si volen aportar valor al món laboral “en transició”. L’assaig vol aportar una mirada aterrada i inspiradora que amplia la visió sobre l’impacte de la IA a les persones. A més, empodera, genera confiança i posa en valor les persones que, augmentades amb tecnologia, marcaran sempre la diferència.

4. ...i la tecnologia

El novembre de l’any passat l’exdirectora general de Societat Digital, Joana Barbany, va publicar Rehumanizando la tecnologia (Profit, 2023) un llibre on analitza l’impacte de la tecnologia i la revolució digital a les persones, l’empesa i la societat. Aquest Sant Jordi, Barbany, directora de Desenvolupament de Negoci a Technology a PageGroup,  estrena la versió en català, Rehumanitzant la tecnologia (Profit, 2024).

5. Referents per a despertar vocacions

Ja fa temps que el món editorial ha començat a visibilitzar dones rellevants en diferents sectors, també els que són més masculinitzats. En ciència i coneixement, també. I això és el que fan Marta Aymerich, directora del eHealth Center, i Àngels Fitó, rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), a Dones de ciència, tecnologia i pensament (Viena edicions, 2024) en un llibre quer recull referents de científiques, tecnòlogues ui pensadores en vint textos que descriuen la trajectòria de vint-i-una dones d’orígens, disciplines i entorns molt diferent però amb experiències vitals i acadèmiques interessants. Figures històriques com Ada Lovelace comparteixen pàgines amb tecnòlogues contemporànies com ara Anna Navarro Schlegel, Pilar Bayer o Carme Torras.

recomanacions

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
appiosandroid