Cinc propostes per aprofitar la Setmana de la Ciència

Des d’aquest divendres i fins al 17 de novembre, se celebra la Setmana de la Ciència, una iniciativa de la Fundació per a la Recerca i la Innovació amb l’objectiu d’apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves. Enguany, l’ètica en la ciència i la tecnologia i les innovacions tecnològiques són el fil conductor de la programació per l’impacte que tenen en la societat, cosa que planteja la necessitat de considerar els límits ètics en la recerca i la seva aplicació en àmbits com, per exemple, la biotecnologia, la intel·ligència artificial i també els recursos naturals com ara l’energia o l’aigua, entre d’altres. Entre els centenars d’activitats programades, en destaquem cinc, pel seu contingut relacionat amb l’enginyeria:

1. Jornada d’Innovació en l’hidrogen renovable - 14 de novembre al Cosmocaixa a partir de les 9:00h

L’H2CAT Innovation Summit és la gran trobada de l’ecosistema de la innovació en hidrogen renovable de Catalunya. En una jornada a Cosmocaixa, es mostraran els projecte tecnològics més innovadors en aquest àmbit sorgits dels grups de recerca i dels programes de transferència de coneixement de la xarxa H2CAT, impulsada per Eurecat. Hi participaran Montserrat Pulido, Miriam Diaz de los Bernardos, Daniel Crespo, Josep Pallarès, Emilio Palomares, Joan Ramon Morante, Xavier López Luján, Joan Gómez Pallares,  Anglada, Joaquim Rigola, Neus Munar, Diogo Miguel Garcia i Josep Soler. També hi haurà espai pel networking, una mostra de ‘posters’ i demostracions de noves tecnologies.

2. Conferència ‘És realment intel·ligent la intel·ligència artificial?’ - 14 de novembre al MNACTEC a les 18:30h

Ramon López de Mántaras, professor emèrit d’investigació a l'Institut en intel·ligència artificial, del qual en va ser fundador i director, és un dels pioners en IA a Europa. En aquesta conferència reflexionarà sobre la intel·ligència de la intel·ligència artificial i la seva comparació amb la intel·ligència humana. També qüestionarà la percepció sobre el potencial de la IA i plantejarà els seus perills actuals, com la privacitat, el biaix dels algoritmes o el seu potencial per desinformar.

3. Visita a la central hidràulica de Cal Mariner – 9 de novembre a Sant Pau de Segúries a les 11:00h

Estabanell organitza una visita a l’interior de la central perquè els més curiosos puguin comprovar la zona del canal, on arriba l’aigua i entra a la canonada, la zona de turbines a l’interior de la central i la zona de control, antiga i actual. És una central que compta encara amb turbines del 1912 i permet fer-nos una idea del funcionament de la generació d’energia verda a partir de la força de l’aigua. La visita es realitza en col.laboració de l'Associació Alt Ter.

4. 1a Jornada Tècnica de la Càtedra ATL de l'Aigua Potable – 13 de novembre a El Prat de Llobregat de 9:30 a 17:30h

La quarta proposta també té l’aigua de protagonista, però en aquest cas s’enfoca a la tecnologia actual i la dessalinització. És la 1a Jornada Tècnica de la Càtedra ATL de l’Aigua Potable, una jornada estructurada amb tres sessions en les quals es parlarà de les membranes per a la dessalinització, els casos d’estudi aplicats a aquesta tecnologia i els casos industrial d’R+D. La jornada amb una visita a l'ITAM del Prat de Llobregat al final de les ponències. El director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Josep Lluís Armenter, serà l’encarregat de donar la benvinguda a assistents i ponents, entre els quals destaca Guillem Gilabert-Oriol, Fernando Valero o Andrés Martín.

5. ‘La màgia de l’enginyeria’: més que un conte - 13 de novembre a l'EPSEM a les 18:00h

Saber què fa un enginyer, on treballa i quin servei fa a la societat no sempre és fàcil d’entendre per als més petits. Per això, l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya va editar ‘La màgia de l’enginyeria’, amb motiu del seu 160è aniversari. La història d’en Roc i la Clara i la seva descoberta d’una professió ‘màgica’ és la proposta que encapçala l’autora del text, Elisenda Rosanas, amb aquest conta-contes familiar organitzat al TechLab, de la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa. Mireia Fèlix, enginyera industrial i directora d’Aigües de Manresa, compartirà la seva experiència amb l’objectiu d’incentivar la curiositat als més menuts però sobretot, menudes.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.