Cinc propostes per aprofitar l’enginyeria de La Nit de la Recerca
Cada any, el darrer divendres de setembre més de 300 ciutats de trenta països d’Europa celebren La Nit Europea de la Recerca. L’esdeveniment busca apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes, els científics i científiques, a la ciutadania d’una forma planera i divertida a públic de tot tipus, des d’escoles, famílies i canalla, fins a adults i es fan xerrades, espectacles o tallers, entre altres. A Lleida, es va celebrar divendres passat però a la resta del país tot té lloc aquesta setmana. Des de Fulls d’Enginyeria hem repassat el programa per seleccionar cinc propostes de diferents territoris amb enginyeria de rerefons.
1. A Barcelona, el centre cívic de Vil·la Urània acull microxerrades científiques de vint minuts entre les quals destaca ‘Robots que entenen el correcte: coneix a Sweepy’, a càrrec de Giovanni Dalmasso. Dalmasso presentarà el robot de neteja que no només neteja sinó que aprèn de les referències de l’usuari. Amb la IA, Sweepy sap quan s ‘ha de netejar i sempre és útil i considerat.
2. A Manresa, les activitats estan previstes pel dijous 26 a partir de les 19h de la tarda al pati de l’Excorxador. amb l’acte “Amb la recerca fem ciutat!”. Conduit per la periodista bagenca Nia Escolà Rodil, en l’acte es presentaran els resultats d’R+D+I de Manresa del 2023, es farà una xerrada sobre el camp de la intel·ligència artificial a càrrec de la UPC Manresa. La doctora Andrea Aler Tubella exposarà “Quan la intel·ligència artificial s’equivoca: desxifrant els biaixos dels algorismes “. A continuació, un cicle de sis micro-xerrades, per part de les entitats que conformen l’organització de l’esdeveniment, per donar a conèixer els seus projectes de recerca a la ciutadania.
3. D’entre l’oferta a les comarques de Tarragona destaquen els tallers i jocs científics que tindran lloc a la plaça Corsini. Serà divendres a la tard, tot i que algun també es farà dissabte. Entre els que s’han organitzat per part d’investigadors i investigadores de la Universitat Rovira i Virgili i instituts de recerca del territori. Per exemple, a ‘La Màgia del núvol: connectant el món i la tecnologia’, Daniel Alejandro Coll i Tejeda, del Departament d’Enginyeria informàtica i Matemàtiques de la URV, explicarà com funciona el núvol i com els diversos dispositius electrònics es comuniquen entre ells. A ‘Electrònica Flexible per a dispositius portàtils’ es podran descobrir les possibilitats que ofereixen els dispositius electrònics flexibles i què passa quan es dobleguen. I per últim, a ‘Robòtica en acció’ diversos investigadors ensenyaran com aplicar les habilitats informàtiques per resoldre reptes diaris.
4. A Girona la Nit de la Recerca també porta tallers científics per a totes les edats que es podran fer el divendres 27 a la plaça Salvador Espriu. Amb ‘Recarrega’t’ es podran fer experiments amb electricitat, descobrir com es fabrica un xip i saber què és una sala blanca. Anirà a càrrec de Mercedes Saludes. També es farà el ‘Taller d’Aigües’ amb Gerard Casacuberta i Hèctor Monclús de la Càtedra ATL de l’Aigua Potable de la UdG que permetrà experimentar i conèixer el camí que realitza l’aigua que es tira per la cadena del vàter fins al riu, tot observant alguns dels tractaments i una recreació d’una maqueta d’una depuradora. En un altre taller, Marco Galeotti i Filippo Scarchilli faran una reacció catalitzada i explicaran la importància d eles reaccions catalítiques i la rellevància que suposa millorar els catalitzadors per a la societat.
5. Encara dins la programació de la Nit de la Recerca, el 16 d’ocubtre, la Llibreria Altaïr acull ‘Big data i salut: límits i potencial’ emmarcada en els Cafès Científics UB. Preguntes com ara què ha aportat el big data en els diagnòstics o comd e rellevants són aquestes dades i la tecnologia que eles analitza així com el dret i l’ètica que s’ha de tenir en compte, seran algunes de les que es plantejaran els tres especialistes que participen: Mario Prieto Blanque del Departament de Dret Penal i Criminologia, i Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals. Oriol Pujol Vila, del Departament de Matemàtiques i Informàtica, i Roser Sala Llonch, del Departament de Biomedicina.