CiutadanIA, formació en intel·ligència artificial per a tothom
La intel·ligència artificial (IA) és una de les tecnologies digitals avançades més determinats del present i del futur immediat i tindrà un gran impacte a nivell econòmic i social. Per això, estats de tot el món estan apostant fent inversions milionàries i promovent estratègies que els situïn al capdavant d’aquesta cursa tecnològica a nivell mundial.
Una cursa en la que Catalunya no es vol quedar enrere i per això al febrer del 2020 el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya que, amb el nom CATALONIA.AI, vol enfortir l’ecosistema d’intel·ligència artificial que hi ha al país.
Un dels eixos prioritaris de l’estratègia és el del talent. Estem parlant d’una nova economia del coneixement i, per tant, és fonamental disposar d’una formació adequada que garanteixi el desplegament i l’adopció d’aquestes tecnologies i que generi de manera continuada els nous professionals necessaris.
Però no ens hem de quedar únicament amb els professionals sinó que també hem de pensar en el conjunt de la ciutadania. Des del Govern hem d’apoderar la ciutadania en aquesta nova revolució digital i per fer-ho necessitem que tothom tingui l’oportunitat de conèixer què és això de la intel·ligència artificial, quines oportunitats obre aquesta tecnologia i quines implicacions i impacte té sobre el nostre dia a dia. Volem democratitzar la intel·ligència artificial a Catalunya!
I per això es tant necessari el curs CiutadanIA, 'formació en Intel·ligència Artificial per a tothom' impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i dissenyat pels especialistes en IA del centre de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence de la Universitat Politècnica de Catalunya (IDEAI-UPC) sota la direcció de la catedràtica Karina Gibert i amb la col·laboració de la Fundació i2CAT.
CiutadanIA, és una iniciativa adreçada al conjunt de la ciutadania per introduir-se en el món de la intel·ligència artificial i, a partir d’aquí, evolucionar si es vol cap a una formació més específica, una porta d’entrada per motivar a futures generacions però també un espai per a la reflexió sobre l’impacte de la intel·ligència artificial en la nostra societat.
Es tracta d’un curs, gratuït, en català i apte per a tothom, per aprendre els conceptes més bàsics sobre la intel·ligència artificial i adquirir la cultura general necessària per reconèixer on hi ha IA en el món que ens envolta, com t’hi pots relacionar de forma segura i com la IA us pot donar suport per millorar certes tasques de la vostra vida quotidiana, sempre dins els marcs ètics que us protegeixen com a ciutadans.
I ho fa al voltant d’un relat general, centrat en la societat digital i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i en com la intel·ligència artificial contribueix, des d’aquests aspectes, en la construcció de les ciutats digitals d’avui i del demà.
El programa del curs s’estructura en deu eixos, que introdueixen la persona usuària en les àrees del raonament automàtic; les dades; la lingüística computacional; el processament de la parla; la visió per computador; la robòtica; els sistemes intel·ligents de suport a la presa de decisions; els sistemes intel·ligents distribuïts i l’ètica en l’àmbit de la IA.
A més és un curs, fet a casa que apropa amb exemples les iniciatives d’intel·ligència artificial impulsades al nostre país i, per tant, també ens serveix com a eina de divulgació i sensibilització sobre les capacitats de IA que tenim, que per sort molt moltes i molt bones.
Si voleu conèixer més sobre la tecnologia més determinant del moment nomes heu d’accedir al web ciutadania.cat. I no ho fareu sols sinó acompanyats d’una protagonista virtual, la Icàtia, una noia innovadora, curiosa i amant de la tecnologia i la intel·ligència artificial que t’endinsarà en el mon de la IA. Un avatar, dissenyada especialment per contribuir a inspirar vocacions femenines en l’àmbit de les STEAM.
La Icàtia us espera per lo que ja podeu entrar a ciutadania.cat.
- Respon
Enllaç permanent