Com s’estan substituint els PLC per sistemes embedded?

En l’actual era de la interconnexió (Internet) i l’accés a rics continguts multimèdia, cada vegada més els dispositius industrials també incorporen prestacions per tal de fer més amigable la interfície home-màquina, com ara el telecontrol i telemanteniment dels equips en xarxes d’explotació. Aquest pas es dóna gràcies a l’ús de sistemes embedded, més avançats que els clàssics PLC.

Cada vegada més, la imatge i el disseny són claus en l’èxit d’un producte o servei.

Però aquests requeriments dels usuaris, i per tant del mercat, exigeixen més innovació o complexitat tecnològica. Un exemple domèstic molt clar ha estat la implantació de la TDT i la televisió Full HD (molt alta definició), i la corresponent necessitat de renovació dels nostres equips. O també la revolució que han creat les tauletes tàctils.

El PLC o autòmat programable es podria descriure com un dispositiu complet modular, comercialitzat per grans marques i amb un entorn de desenvolupament propi. Disposa de diverses entrades per senyals i sensors que segueixen una lògica simplificada (“si... llavors fer...”) per gestionar tot un procés productiu o una línia de muntatge. En canvi, el sistema embedded o encastat es podria definir com un desenvolupament particular per fer un conjunt de tasques similar; per exemple, una màquina de jocs o un router en xarxa. Però quins criteris s’han de tenir en compte a l’hora de triar? Probablement l’element més determinant per arribar a cobrir l’oportunitat o la necessitat és el temps. Els requeriments d’ús, espai i consum ja defineixen l’elecció. La quantitat i el cost unitari també són aspectes a tenir en compte. També cal saber si es disposa de capacitat d’inversió econòmica i de temps per afrontar-la, així com definir les capacitats i el coneixement disponibles en l’equip de treball de l’empresa o en l’entorn.

Els sistemes embedded usen un ordinador industrial, tecnologia que aprofita el gran mercat de consumidors dels ordinadors personals. Però també emergeixen solucions elaborades que es basen en la tecnologia del gran mercat dels telèfons mòbils que ofereixen avantatges com ara una inversió econòmica inicial menor, menys temps d’enginyeria de desenvolupament, menors costos unitaris, zero costos en llicències, la reutilització de codi disponible a la xarxa i un consum energètic molt baix.

Les màquines de cafè o els túnels de neteja de cotxes han utilitzat sempre un PLC per al control del sistema, però l’actual necessitat d’una gran pantalla gràfica per interactuar amb l’usuari per presentar el producte, així com la possibilitat d’interconnexió a Internet de la xarxa de dispositius en producció per al seu telecontrol, telemanteniment, actualització remota i serveis addicionals, requereixen un ordinador complet, un sistema operatiu i aplicacions, com els actuals sistemes embedded, a uns costos menors.

Agustí Fontquerni
CTO de ISEE. Enginyer industrial col·legiat núm. 15864


Foto: Arxiu

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.