Conxi Perez, Mireia Colina-Fatjó i Aïda Valls, premis DonaTIC 2023

L’enginyera informàtica i especialista en intel·ligència artificial (IA) Conxi Perez Andreu ha estat una de les guanyadores de l’edició 2023 dels Premis DonaTIC, els guardons amb el doble objectiu de reconèixer i donar visibilitat al paper i el talent de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies i les disciplines CTEHM i d’oferir referents contemporanis a nenes i noies. Conxi Perez és una dona referent en el món del videojoc i és cofundadora i CEO de RollDBox Games, dedicada la realització de videojocs, i d'In Movement!, experts en transformació organitzativa i digital.

Perez s'ha emportat el guardó en la categoria d'Emprenedora pel seu compromís amb la promoció de les dones en l’àmbit de les TIC des de l’associació Women Angels for STEAM, de la qual forma part, i com a membre de la comissió de gènere donesCOEINF del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya.

En la categoria de Professional, el guardó ha anat a Mireia Colina Fatjó, enginyera de Telecomunicacions i màster en tecnologies de seguretat i web. Amb una dilatada trajectòria professional vinculada a les TIC i amb 20 anys d’experiència al sector espacial, Colina ha treballat en diferents països i institucions com l’Agència Espacial Europea, centres de recerca i grans empreses. A més, és fundadora del capítol local de Barcelona de Women in Aerospace Europe (WIA-E), que té per objectiu promoure el talent femení del sector aeroespacial.

Alba Badia Rifà ha estat l'escollida com a DonaTIC Revelació. Badia és graduada en Enginyeria de Tecnologies Industrials i és presidenta, Team Leader i responsable de les operacions de llançament de Cosmic Research, una associació estudiantil vinculada a la Universitat Politècnica de Catalunya de Terrassa. Cosmic Research és una organització que té la missió de dissenyar, construir i llançar coets suborbitals per al benefici de la societat. A més, participa en l’associació Women in Aerospace Barcelona per divulgar la seva experiència i poder atraure més perfils femenins a les professions STEM.

En la categoria d'Acadèmica/Investigadora, la guanyadora ha estat Aïda Valls Mateu, enginyera informàtica, doctora en IA i especialista en anàlisi de dades i sistemes de recomanació. La seva trajectòria universitària té dos vessants, una docent i una de recerca. A la docent, ha exercit com a coordinadora de diverses assignatures de l’àmbit de l’enginyeria informàtica, i a la de recerca, com a investigadora i cap del grup de recerca consolidat ITAKA de la Universitat Rovira i Virgili. A més, fa anys que s’involucra en diferents accions per promoure la sensibilització del gènere en les TIC i és delegada a Tarragona de les comissions de gènere donesCOEINF i donesACIA.

“Organitzem aquests premis perquè ajuden a trencar prejudicis de biaix masclista, generen referents, serveixen de punt de trobada del sector, d’espai de reafirmació i reivindicació col·lectiva; i sobretot, perquè ajuden a trencar estereotips, a canviar mentalitats, que és segurament l’obstacle més gran per a la igualtat efectiva d’homes i dones” ha afirmat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió en la cloenda de l’acte. “Cadascuna de vosaltres, poseu una pedreta més en aquesta fortalesa futura,” ha afegit Gina Tost i Faus, secretària de Polítiques Digitals i directora general de Societat Digital.

Els Premis DonaTIC

Les candidates només poden optar a una de les categories. Un total de 7 dones i 2 entitats han estat distingides amb els ‘Premis DonaTIC 2023’, d’entre 86 candidatures presentades, en un acte que s’ha celebrat aquesta tarda al Convent dels Àngels, a Barcelona. Per primera vegada l'acte s’ha emmarcat en la celebració del Dia Internacional de la Dona Emprenedora (19 de novembre) per incidir en la necessitat de promoure l’apoderament, l’emprenedoria i el lideratge del talent femení en l’àmbit tecnològic i digital.

La novena edició dels Premis DonaTIC ha tornat a comptar amb la col·laboració d’una sèrie d’entitats i empreses vinculades a l’àmbit TIC des de diferents vessants (empresarial, acadèmica, institucional...) que han ofert a les candidates la possibilitat d’optar a mencions i premis especials: l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’Estratègia NewSpace de Catalunya, la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, Google i Netmentora Catalunya.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.