Delegar bé, la clau del teletreball efectiu

Visca el teletreball. Ens solucionarà tots els problemes... Sí? Una de les primeres coses que descobrirem és que no som líders sinó caps. No inspirem: manem... És a dir: no deleguem bé... que és un dels aspectes essencials del lideratge.

Delegar sembla fàcil. Li dic a un empleat el que vull, i ja està. Però quan està lluny, això no funciona. Delegar en realitat és una tasca complexa i amb múltiples matisos, en la qual no obstant això, si hi sobresurts, s'aconsegueixen resultats insòlits perquè "per fi", estem posant en marxa els veritables poders dels nostres col·laboradors.

Delegar amb èxit és més que encarregar que ens facin una feina. Tres factors influeixen poderosament en els resultats que podem obtenir al delegar:

 1. La noció compartida entre cap i empleat, que es vol progressar en un sentit que proporcioni a l'empleat una cada vegada major independència del seu cap.
 2. La idea que els membres de l'organització, tinguin cada vegada una major influència en la manera com s’ha de dur a terme el seu treball.
 3. L'adopció d'una filosofia de creixement personal de l'empleat, per la qual se senti cada vegada més segur i independent, al tenir progressivament més coneixements i habilitats.

Això permet el desenvolupament dels talents ocults dels empleats, que anteriorment l'empresa no aprofitava. Doncs la innovació i la creativitat només apareixen quan les persones tenen llibertat per pensar i córrer riscos. I en un entorn altament competitiu i canviant com és l'actual, els empleats necessiten prendre decisions sobre la marxa, sense haver d'esperar l'opinió del cap que a més ara està allà, lluny... Tot això redunda a més, en què l'empleat pugui aconseguir que el seu treball li resulti més agradable.

Delegar amb èxit és també un producte d'una determinada cultura empresarial. Les cultures molt arrelades en antics rituals on el poder està molt centralitzat i en mans d'uns pocs, tindran dificultats per aconseguir que els seus empleats treballin bé en remot. La direcció d'aquestes empreses haurà de començar per adoptar noves filosofies en què el punt inicial ha de ser el seu gran desig de canviar i millorar... Només així aconseguirà que els seus empleats adoptin gradualment una actitud d'acceptació de treballs cada vegada més difícils i amb més riscos... Doncs la filosofia subjacent de la direcció de l'empresa que delega amb èxit, és la de desitjar profundament, que els seus col·laboradors creixin sense parar, personal i professionalment.

Part d'aquest creixement personal s'aconsegueix creant el context adequat. No es tracta de formar en el sentit clàssic del terme; sinó que es tracta de facilitar i catalitzar esforços, mitjançant un estil de direcció que és eficaç en:  

 • Saber rendir-se quan toca
 • Acceptar coses difícils d'acceptar
 • Donar regals als seus protegits
 • Anar més lluny i assumir riscos

 

D'altra banda, els bons directius creen context de la següent manera:

 • Estimulen els empleats perquè corrin riscos
 • Són molt bons en "escoltar" a la gent
 • Els valors que prediquen i practiquen són els mateixos, i són modèlics
 • Afirmen els seus col·laboradors (no els neguen)
 • Són ells mateixos molt bons aprenents

Per poc que un es topa amb les idees bàsiques del delegar bé, atorgar poder i fer de "líder", cal formular-te la següent pregunta crucial: Què estic fent en l'actualitat per delegar bé, i què he de fer a continuació?

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

 

habilitatslogo