“Des d’Estabanell sempre hem parlat amb tothom de tu a tu i hem fet tots els esforços possibles per actuar amb agilitat”

Estabanell y Pahisa era, originàriament, una empresa tèxtil, els fundadors de la qual van posar molt d’interès en aprofitar l’electricitat quan aquesta era encara una desconeguda. L’any 1910 van obtenir una concessió per a l’aprofitament de l’aigua del riu Ter i van construir la primera instal·lació hidroelèctrica de la companyia. Des d’aleshores, Estabanell ha treballat per oferir un servei de qualitat i confiança per als seus clients. Amb motiu de la VI Jornada Power Quality: Tecnologies a l’abast de control, en la qual Estabanell hi participarà amb la ponència La flexibilitat a la xarxa de distribució, parlem amb Albert Estapé, director d’Estabanell Distribució, l’empresa distribuïdora d’Estabanell, sobre la situació actual del sector, les perspectives de futur i l’activitat de l’empresa en aquest àmbit.

Estabanell és una empresa amb més de 100 anys d’antiguitat i d’experiència en el sector de la distribució elèctrica. Quina valoració faries, en general, de l’estat actual del sector?

L’estat del sector és ara molt dinàmic. Bona prova d’això són les pàgines de premsa que dia a dia s’ocupen parlant del sector energètic i, en concret, de l’elèctric. L’impuls de les renovables i el procés de transició energètica en el que estem immersos, també des de les distribuïdores, està en continu moviment. Vivim en el canvi permanent. Amb la liberalització del sector elèctric, Estabanell y Pahisa, l’empresa ‘mare’, va separar les seves tres activitats que són la generació, la comercialització i la distribució d’energia elèctrica, i ens va preparar per a fer front, amb eficàcia, als nous temps.

Com resumiries els canvis que hi ha hagut en el sector? Com us heu adaptat a ells?

Els canvis són a l’horitzó. N’hem passat i estan per venir de nous, també en el sector de la distribució, on ara mateix tinc responsabilitats. En ell, conflueixen tres aspectes que en cent anys no s’havien donat. El primer canvi és el de la generació distribuïda, a través de plaques fotovoltaiques, que participa del sector amb un preu competitiu. El segon dels canvis és el de l’electrònica de potència, que s’ha demostrat vàlida i fiable i que, juntament amb l’acumulació d’energia a gran escala - el tercer dels canvis-, acabarà en poc temps amb el món estàtic i tradicional de la distribució d’energia. I si, a tot l’anterior, hi sumem la recent transferència de competències del Ministeri a la CNMC, amb les noves propostes reguladores que suposen importants ajustos econòmics, el canvi està servit a tots nivells. Per això, des d’Estabanell ja fa temps que hem apostat per la formació dels nostres equips especialitzats i per incorporar nous perfils professionals, alhora que per invertir en desenvolupament tecnològic i en digitalització de processos i xarxa. D’aquesta manera, som capaços de fer front als canvis i, fins i tot en alguns casos, d’avançar-nos al que ha de venir.

Quins reptes ha hagut d’afrontar Estabanell per arribar a ser una de les companyies independents més importants d’Espanya?

El repte ha estat, i és, el mateix que per a moltes companyies centenàries: el de fer front al signe del temps. Mai com ara, tot plegat havia corregut tant i havia anat tan ràpid. Per sort, a Estabanell tenim una manera de ser i de fer que ens ha permès quelcom de molt important: seguir creixent. I això és gràcies a la confiança que ens han fet, des de fa dècades, els nostres usuaris i les nostres usuàries. Per això, a la zona d’influència d’Estabanell Distribució a les comarques del Vallès Oriental, Osona i el Ripollès estem suficientment reconeguts, perquè hi som sempre que se’ns necessita.

Quin és el valor afegit d’Estabanell respecte a les altres companyies elèctriques de l’Estat?

Precisament, aquesta relació de confiança amb el nostre entorn, a la que abans feia referència. Sempre hem parlat amb tothom de tu a tu i hem fet tots els esforços possibles per actuar amb agilitat per a resoldre i tirar endavant qualsevol qüestió. I és que a Estabanell comptem amb un equip de professionals d’una qualitat humana excepcional i, això, és el que marca la diferència amb qualsevol altra empresa del nostre sector. La nostra màxima: posar la persona al centre de tot.

Les xarxes intel·ligents, o smart grids, són el futur més immediat del sistema elèctric. Quina recerca s’està duent a terme des d’Estabanell per tal de gestionar-les?

Quan semblava que això de la transició energètica havia d’arribar, vam decidir posar en marxa un departament d’Innovació. D’això ja fa uns quants anys. I, avui dia, alguns dels projectes europeus que hem liderat i desenvolupat, en matèria de Xarxes Intel·ligents, ja estan, fins i tot, essent premiats. Avui, tenim en marxa quatre projectes internacionals i en començarem un de nou al gener. Estem aprenent molt i, de fet, alguns resultats ja els estem posant en pràctica, en benefici, només, de l’usuari final.

Com modificaran les xarxes intel·ligents (o smart grids) el sistema elèctric actual i la relació amb el consumidor?

Tal com ho defineix el nou paquet legislatiu europeu, el comportament del consumidor és el que marca el camí a seguir. Ens referim que tenim ja un usuari actiu, que pot participar de la xarxa. Per això, a Estabanell ja estem preparant la xarxa elèctrica perquè, de forma intel·ligent, sigui capaç de donar

la flexibilitat necessària perquè l’usuari canviï, quan i com vulgui, els seus hàbits i la seva relació amb el servei energètic i rebi el mateix confort i qualitat que té ara.

La problemàtica del canvi climàtic fa que sigui necessari gestionar els recursos de forma eficient, així com utilitzar energies renovables o potenciar l’ús de vehicles elèctrics; i Estabanell està molt compromesa en aquest aspecte. Quins beneficis us aporta?

És un tema de creure i actuar amb consciència col·lectiva. El benefici no és per a Estabanell, sinó pel conjunt de la societat de la qual també en formem part. El nostre compromís amb el medi natural ve de molt lluny. El que per alguns ara és una moda, per a nosaltres era i és una missió. Qualsevol canvi que vagi en la direcció de contribuir a combatre l’emergència climàtica és benvingut. Experimentem amb ell i, si funciona, l’implantem. Qualsevol gest, per petit que sigui, com deixar d’enviar la factura en paper i fer-ho per correu electrònic, és imprescindible per a nosaltres. A Estabanell ho hem fet. I, per què? Amb quatre dades ràpides, ens podem fer una idea. Hem de saber que per a 50 kg de paper, necessitem un arbre, 7.500 litres d’aigua i 315 kWh de potència, a més de la seva producció industrial. Imaginem, doncs, la magnitud de fer un senzill canvi com aquest!

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.