Desenvolupen un sistema per trobar la recepta d'un plat a partir d'una fotografia

Si mai us heu preguntat per la recepta del plat que teniu davant, des d'ara teniu una nova eina que us pot ajudar. Pic2recipe és el projecte d'investigació desenvolupat per Amaia Salvador, professora de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) i alumni de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), durant la seva estada l'any passat al Massachusetts Institute of Technology (MIT). A partir d'una fotografia presa des del telèfon mòbil, podeu buscar-ne la seva recepta des d'aquesta pàgina.

Es tracta d'una aplicació d'intel·ligència artificial, en concret, de l'anomenat aprenentatge profund (deep learning) que ha revolucionat el panorama tecnològic. Amaia Salvador, investigadora de la UPC, explica que "l'aprenentatge profund permet que una màquina o robot aprengui a partir de grans volums de dades que podem trobar avui en dia a Internet a resoldre una tasca molt millor del que ho podem fer els humans". Així, la seva tasca ha estat dissenyar un algoritme capaç d'aprendre d'una col·lecció de més d'un milió de receptes amb fotografies construïda al laboratori del professor Antonio Torralba, del MIT, als Estats Units. A partir d'una fotografia del plat, Pic2recipe troba la recepta correcta el 65% de les vegades.

Salvador ha presentat el seu treball aquest cap de setmana a Hawaii en el decurs de la conferència internacional de visió per computador CVPR, un esdeveniment anual que reuneix més de 5.000 assistents i que compta amb importants patrocinis dels principals gegants tecnològics mundials com ara Facebook, Google o Uber. Aplicacions com el diagnòstic mèdic o la conducció automàtica dels cotxes són algunes de les que tindran més impacte en les nostres vides i s'inscriuen en el que es preveu com la quarta revolució industrial. Salvador, però, no amaga la seva preocupació sobre el seu futur laboral al nostre país. "A dia d'avui, les principals inversions en intel·ligència artificial es troben en països com el Canadà, la Xina o els Estats Units. Crec que estem perdent una excel·lent oportunitat. Si les coses segueixen com fins ara, tant jo com els meus companys de doctorat haurem de marxar a l'estranger per poder desenvolupar la nostra carrera professional". Per tal de difondre la intel·ligència artificial, Salvador imparteix a l'ETSETB de la UPC un curs sobre aprenentatge profund (Deep Learning for Computer Vision), disponible en línia de forma lliure i gratuïta.

El projecte, en el qual hi han col·laborat investigadors del MIT's Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) i del Qatar Computing Research Institute (QCRI), ha rebut el finançament d'aquest institut de recerca, així com del Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER) i del Ministerio de Economia, Industria y Competitividad espanyol.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.