Desenvolupen una aplicació de telemedicina per controlar les teràpies de ventilació mecànica als pacients

L’empresa OXIGEN salud, el centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) i IRB Lleida estan desenvolupant una plataforma de telemedicina, denominada MyVENT, que permet un major control de la teràpia de ventilació mecànica als pacients, amb la finalitat de millorar els recursos sanitaris a la seva disposició i donar també suport als diferents agents involucrats en el tractament de la Síndrome d’Apnees-Hipopnees del Son (SAHS).

A través de l’aplicació, els pacients podran consultar i controlar la seva teràpia i rebran informació automàticament sobre l’estat del seu tractament i suggeriments i recomanacions per a la seva realització. A més, la plataforma els permetrà accedir a manuals que poden ser del seu interès i posar-se en contacte amb OXIGEN salud per a qualsevol consulta o programar visites domiciliàries, entre altres funcionalitats.

L’eina, que s’està desenvolupant dins de la convocatòria Retos Investigación del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, permetrà que “el personal sanitari pugui fer un seguiment més precís de la teràpia, prioritzant els pacients més vulnerables i evitant reingressos i/o visites innecessàries, a més d’involucrar al pacient com a part activa del tractament, contribuint al seu empoderament”, destaca la Directora Mèdica d’OXIGEN salud, Ana Mayoral.

Paral·lelament, el personal mèdic, a més de seguir el tractament de cada pacient, podrà rebre alertes que s’activen quan el compliment de la teràpia per part d’un pacient no és adequat.

El projecte MyVENT “s’emmarca en el context de la innovació en els sistemes de telemedicina i telemonitoratge”, afegeix el director de la Unitat d’eHealth d’Eurecat, Felip Miralles, qui posa de relleu que “el desenvolupament de noves eines TIC i mètodes de seguiment clínic remot permet la creació de serveis d’atenció integrada contínua de patologies cròniques”.

La Ventilació Mecànica Domiciliària augmenta la supervivència de pacients amb malalties neuromusculars i de la caixa toràcica, i millora les anomalies en l’intercanvi gasós i la qualitat de vida en pacients amb Síndrome d’Hipoventilació-Obesitat (SHO). També s’utilitza en pacients amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC).

En concret, la teràpia consisteix en un ventilador que produeix un volum d’aire a una pressió determinada i que, a través d’un tub, ajuda a respirar. Aquest tractament pot ser no invasiu, mitjançant una mascareta, les ogives nasals o un broquet; o invasiu, a través d’una cànula de traqueotomia.

El projecte MyVENT ha estat finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i per la Unió Europea, en el marc de la convocatòria Retos-Colaboración 2017 del Programa Estatal de Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als Reptes a la Societat, i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), amb l’objectiu principal de promoure el desenvolupament tecnològic, la innovació i una investigació de qualitat.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.