Dessalinització i regeneració: propostes per a una millor gestió de l’aigua

La sequera d’aquest 2022 ha estat excepcional però la situació d’estrès hídric que es podria anar agreujant amb el pas dels anys el canvi climàtic fa temps que és una de les preocupacions de la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular d’Enginyers Industrials de Catalunya si es tenen en compte algunes dades com que al Mediterrani, al voltant del 20% de la població viu sota estrès hídric constant i, a l’estiu, més del 50%. Des de la Comissió, també destaquen que a Catalunya, per exemple, els consums domèstics s’han reduït molt (actualment són de 120l/hab/dia) i que són els sectors agrícola i, en menor mesura, l’industrial, els que han d’impulsar mesures innovadores per millorar l’eficiència.

Per aquest motiu, Enginyers Industrials de Catalunya acaben de publicar l’informe ‘Canvi climàtic. Incidència en la gestió de l’aigua i els ecosistemes fluvials’, un treball que reuneix la situació actual a Catalunya i redacta deu propostes per revertir-la o, si més no, començar a posar-hi solució.

Així ho explica Marc Oliva, president de la Comissió, que desvincula aquest informe de la situació excepcional d’aquest estiu i ho situa en la necessitat “de ser capaços de fer una gestió més eficient de l’aigua i no dependre única i exclusivament de les pluges”. Aquesta és, de fet, una de les propostes més rellevants que recull l’informe. Per Oliva “dissociar totalment l’obtenció de l’aigua del cicle integral no serà possible però hem de ser capaços d’incorporar-ne que no vingui només de pluges, rius i embassaments”.

En aquesta direcció hi ha dues possibles vies. La primera, potenciar les dessalinitzadores i augmentar la capacitat de convertir aigua de mar en aigua dolça. “Aigua de mar n’hi ha molta”, afirma Oliva, “incorpora-la al cicle integral ens garanteix no haver de dependre tant del cicle hidrològic”. La segona, la reutilització i la regeneració d’aigües residuals allà on sigui possible. Durant el 2021, el total d’aigua regenerada en l’àmbit metropolità va ser de 38 hm3 El volum d’aigües residuals depurades en el mateix període va ser de 249,5 hm3, de manera que el cabal regenerat va representar un 15,2% de l’aigua que es depura en les EDAR del territori metropolità de Barcelona.

Tant per una opció com per l’altra, el paper dels enginyers serà “clau” perquè cal “tecnologia i innovació” i de fet, l’informe de la Comissió, defensa que “a mig termini serà econòmicament viable obtenir aigua a un cost assumible que permeti desvincular progressivament les demandes d’aigua de les extraccions del cicle natural”. 

L'informe tampoc no oblida les mesures de naturalització del medi ni la necessitat de potenciar la digitalització de la xarxa, i sobretot, posar sobre la taula mesures que prioritzin l'estalvi d'aigua i l'eficiència, així com evitar o reduir les pèrdues, especialment a les xarxes de distribució. 

 

mesures aigua

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.