Deu propostes per al sistema elèctric a Catalunya

En el context de la transició energètica i la descarbonització, la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya ha publicat aquest dijous ‘Reflexions sobre el sector elèctric’, un informe amb deu mesures per implantar a Catalunya per garantir la seguretat de subministrament, la sostenibilitat i l’autosuficiència energètica a Catalunya. Des de la Comissió, s’alerta que Catalunya s’enfronta, amb el tancament previst de les centrals nuclears i amb el desenvolupament insuficient de renovables, a una “reducció significativa de la seva capacitat de generació elèctrica”. Els enginyers resumeixen en deu punts les accions que consideren que cal tenir en compte i impulsar per a garantir la viabilitat del sistema elèctric a Catalunya.

  1. Modificar i allargar el calendari de tancament de les nuclears més enllà de 2035 i fins que els nous components no emissors que les hagin de substituir estiguin disponibles.
  2. Assegurar la continuïtat, la qualitat i seguretat i la viabilitat econòmica i mediambiental del subministrament en qualsevol situació.
  3. Desplegar urgentment les renovables: multiplicar per 20 la capacitat instal·lada d’energies renovables en cinc anys.
  4. Impulsar les instal·lacions de potència ferma i el desplegament de sistemes d’emmagatzematge.
  5. Planificar de manera realista a escala de Catalunya i segons els estàndards de la UE.
  6. Impulsar l’electrificació de la demanda, especialment en el sector del transport.
  7. Ampliar la capacitat d’interconnexions amb sistemes adjacents fins al 10% de la potència instal·lada.
  8. Establir un sistema regulador que doni garanties als inversors sense afectar la competitivitat.
  9. Definir un nou sistema de retribució per a les xarxes de distribució que asseguri les inversions necessàries.
  10. Desenvolupar actuacions regulades per al correcte funcionament del nou model de xarxa de distribució per afavorir les noves figures (DSO, agregador de la demanda, etc.).

El tancament de les nuclears

Amb aquesta anàlisi de la situació actual del sistema elèctric català, els enginyers consideren que cal replantejar el calendari de tancament de les centrals nuclears i adequar-lo a la realitat de l’endarreriment en l’assoliment dels objectius del PNIEC i el PROENCAT, en el que se sustentava. En declaracions a Fulls d’enginyeria, el president de la Comissió, Lluís Pinós recorda que el tancament de les centrals nuclears catalanes, “sense una alternativa clara i operativa, suposa un risc elevat per al sistema elèctric”. Els experts no qüestionen que calgui tancar aquestes instal·lacions, però aposten per allargar-ne el termini fins que els nous components no emissors que les hagin de substituir estiguin disponibles. “No posem en dubte la necessitat de tancar-les, la qüestió és quan”, alerta Pinós.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.