Dia Mundial de l'Estadística, dades de qualitat

Amb el lema ''Connectant el món amb dades fiables'', aquest dimarts 20 d'octubre se celebra per tercera vegada el Dia Mundial de l'Estadística que té per objectiu, reivindicar la producció d'estadístiques i indicadors fiables i oportuns del progrés dels països. Enguany, amb aquesta reivindicació, es vol reflectir la importància de la confiança, les dades autoritzades, la innovació i el bé públic als sistemes estadístics nacionals.

Tenir dades i informació és bàsic per poder ''desmuntar'' les fake news, tan habituals en la societat actual, diu Xavier Tort-Martorell, nou director del Departament d'Estadística i Investigació Operativa de la Universitat Politècnica de Catalunya. Tort-Martorell però, creu que les dades també es poden recollir de maneres poc adients i analitzar-se de forma “interessada”' i per això, recordant el llibre de Darrell Huff 'How to lie with stadistics', alerta que aquestes dades poden ser també, origen de 'fake news'.

En declaracions als Fulls d'Enginyeria, Tort-Martorell explica l'estadística com l'obtenció d'informació a partir de l’anàlisi de dades, però que això te un pas previ fonamental que també forma part de la ciència estadística: la recollida de dades de qualitat. És falsa la idea, cada cop més estesa, que el més important es tenir moltes dades (d’aquí el lema del dia de l’estadística). Aquesta informació ha de servir per poder prendre decisions. Per Tort-Martorell, aquesta disciplina és actualment més important que mai perquè fins fa pocs anys, recollir i emmagatzemar dades era ''complicat'' i en canvi ara ''és molt barat'' i, a més a més, se sap tractar com a imatges arxius –imatges, per exemple- que antigament no es consideraven dades. Així, explica Tort-Martorell en declaracions als Fulls d'Enginyeria, gràcies a saber recollir, filtrar i analitzar les moltes dades existents actualment, es poden modelar fenòmens naturals, processos industrials, comportaments o fenòmens sociològics.

La pandèmia de la COVID-19

La pandèmia de la COVID-19 ha estat un bon exemple de la funcionalitat de l'estadística a la societat. Tort-Martorell, però, lamenta que les dades actuals són ''un desastre'' tot i que reconeix que és ''molt difícil'' tenir dades bones perquè és una situació nova que no permet fer-ho d'altra manera. Qüestiona, per exemple, l'indicador de 'positius per 100.000 habitants', ja que recalca que aquesta dada, a més de dependre molt del número de PCR que es facin depèn sobretot de l'àmbit o col·lectiu on es facin, si són persones que se sospita que poden estar contagiades o el contrari. Perquè l’indicador fos fiable les proves PCR s’haurien de fer en persones triades a l’atzar; paradoxalment, aleshores amb un número molt petit (unes 800 persones) tindríem un indicador molt més fiable que l’actual. Tot i això, Tort-Martorell reconeix que si s'han de prendre decisions ''millor amb dades dolentes, si s’és conscient de les seves mancances i limitacions, que amb cap'', i per això defensa la feina que s'ha fet fins en aquest context.

Sinergies entre departaments

Tort-Martorell acaba de prendre possessió del càrrec de director de departament el 2 d'octubre passat, en haver guanyat les eleccions del 10 de setembre. Conscient que a tota la UPC hi ha molts professionals que des de diferents tecnologies: computació, data science, estadística o intel·ligència artificial investiguen i formen investigadors i professionals en aquest àmbit. Tort-Martorell vol potenciar les sinergies entre aquests grups i departaments buscant la forma d’organitzar-se, amb alguna mena de “paraigües”, que fomenti la cooperació i coordinació interdepartamental i visibilitzi de portes a fora tota l’activitat que es desenvolupa. Les universitats capdavanteres en aquestes tecnologies ho han fet amb molt bons resultats, i la UPC té la capacitat de fer-ho i convertir-se en un referent del sud d’Europa. Aquesta és una de les iniciatives que vol impulsar com a director del Departament.

El dia de l'estadística, cada cinc anys

La comissió d'Estadística de les Nacions Unides va proposar celebrar el Dia Mundial de l'Estadística per primera vegada el 20 d'octubre de 2010 en considerar ''indispensable'' la producció d'estadístiques en la presa de decisions polítiques. Per això, l'Assemblea General va aprovar la primera data que va tenir de tema ''Celebració dels nombrosos assoliments de les estadístiques oficials'. Amb una nova resolució, l'Assemblea General va decidir designar el 20 d'octubre de 2015 i va fixar de lema 'Millors dades, millors vides''. Aleshores també es va pactar celebrar el Dia Mundial de l'Estadística cada cinc anys, el 20 d'octubre.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.