Dissenyen solucions per adaptar el sistema energètic europeu a les renovables

Investigadors del Centre d'Innovació Tecnològica en Convertidors Estàtics i Accionaments (CITCEA) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) desenvoluparà carregadors bidireccionals per a vehicles elèctrics i solucions per aprofitar el potencial de flexibilitat dels recursos d'emmagatzematge d'energia i satisfer la demanda de serveis específics per a la xarxa elèctrica, fent-la segura, eficient i resistent.

Aquesta flexibilitat és fonamental en el procés de transició energètica cap a models més sostenibles, ja que els fa capaços d'adaptar-se a les condicions de variabilitat en generació i demanda d'energia, de forma segura i eficient. Aprofitar el potencial de flexibilitat és clau per garantir l'eficiència del sistema energètic i, en aquest context, el projecte europeu  FEVER, té per objectiu aportar solucions per a la gestió òptima de les xarxes elèctriques i els mercats d'electricitat basats en fonts renovables.

Amb un pressupost de gairebé 10 MEUR, el projecte es desenvolupa fins el juliol de 2023 entre 17 socis de vuit països entre els quals s'inclou la Universitat Politècnica de Catalunya on Andreas Sumper, investigador del CITCEA i del Departament d’Enginyeria Elèctrica, i professor  de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) i de l’Escola d'Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), lidera el projecte.

Repte de futur

Una quota cada vegada més gran de generadors d’electricitat fluctuant, com els sistemes eòlic i solar, fa que sigui més difícil calcular les càrregues que s’estan alimentant i és per això que la Comissió Europea promou el desenvolupament de solucions que donin resposta als reptes de la gestió de les xarxes de distribució elèctrica del futur sistema energètic basat en fonts renovables.

D’altra banda, la demanda creixent d’energia per l’increment d’ús dels vehicles elèctrics suposa una dificultat addicional. Per a un subministrament energètic segur i resistent, cal harmonitzar la producció i la demanda. FEVER donarà resposta a aquests desafiaments a partir de sistemes de generació distribuïda basats en la producció, l’emmagatzematge i el consum d’energia flexibles.

El projecte engloba tecnologies i tècniques per aconseguir aquesta flexibilitat energètica dels recursos d’emmagatzematge d’energia i els vehicles elèctrics són una font important de flexibilitat. En aquesta àrea, la UPC desenvoluparà carregadors bidireccionals V2G per donar a la xarxa capacitat per a aquest sector. Una altra font de flexibilitat habitual són els recursos d’emmagatzematge, als quals es donaran funcionalitats avançades que permetran satisfer la demanda de flexibilitat i la de serveis específics per a la xarxa elèctrica. També s’aprofitarà el potencial de flexibilitat que comportarà l’electrificació en els sistemes de calefacció (bombes de calor o calefacció urbana) i de refrigeració (per exemple, la refrigeració industrial).

Per coordinar de forma òptima tot tipus de flexibilitats, es treballa en una solució integral d’agregació, gestió i comercialització, capaç d’oferir aquests serveis en diferents mercats (local i majorista). A més, s’adoptaran un conjunt d’eines de comerç de flexibilitat amb una tecnologia que permet el comerç autònom d’igual a igual, a través d’una plataforma de negociació, que funcionarà amb tècniques d’intel·ligència artificial.

D’altra banda, FEVER oferirà als operadors de sistemes de distribució (DSO) un conjunt d’aplicacions i eines d’observació i control per a la gestió òptima de la xarxa i que puguin fer front als reptes que plantegi el sistema. El DSO toolbox que es desenvoluparà engloba aquestes eines i permetrà desplegar opcions de control avançades per obtenir informació sobre l’estat actual de la xarxa, prevenir incidències o permetre l’autoresolució de problemes.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.