DTwin per a edificis intel·ligents
Cada vegada més sectors entenen la utilitat dels bessons digitals. Aquests aprofiten dades de diverses fonts, sensors, dispositius IoT i dades per crear un model digital precís i dinàmic de les seves contraparts físiques. En el futur, els bessons digitals a l'edificació estan destinats a evolucionar significativament, aprofitant els avenços en tecnologia com la intel·ligència artificial (IA), Internet de les coses (IoT), big data i realitat augmentada o virtual. Aquests desenvolupaments permeten una integració encara més profunda i beneficis per la construcció, operació i gestió d'edificis, un tema del qual ha parlat Eduard Loscos, director d'R+D a Grup IDP durant la seva intervenció a la jornada Els bessons digitals en la resiliència de les infraestructures elèctriques organitzada per la Comissió de Transformació digital d'Enginyers Industrials de Catalunya.
En el marc de la jornada, Loscos ha explicat SPHERE, un projecte dins del marc de la UE H2020 amb una durada de 48 mesos i una inversió de 12 milions d'euros en edificis eficients energèticament, destinats a generar un entorn digital favorable. En aquest context, la BDTA neix del projecte SPHERE com un mecanisme per recollir i distribuir el coneixement obert generat pel projecte. Aquesta, la Building Digital Twin Association, és una associació sense ànim de lucre creada l'any 2020 a Antwerpen.
SPHERE va ser el primer projecte europeu sobre bessons digitals aplicat al sector de la construcció. El projecte pretén desenvolupar un Digital Twin Environment (DTE) basat en BIM per optimitzar el cicle de vida de l'edifici, reduir costos i millorar l'eficiència energètica dels edificis residencials.
El consorci de SPHERE està compost per 18 socis de 10 països diferents de la UE, formats per líders tecnològics de pimes polivalents, així com a proveïdors d'eines de programari i investigadors experts. En molts sectors, en un entorn BDT actual trobem el BIM amb plataformes avançades, com EcoStruxure d'Schneider Electric Global, incloent-hi IoT. Això permet una integració de sistemes molt bona.
Entre els reptes actuals de la construcció de bessons digitals trobem, en primer lloc, una manca de definicions estandarditzades harmonitzades. "Crear el Digital Twin d'un edifici nou és relativament fàcil, però encara costa treballar amb BIM perquè els clients no ho valoren sempre" ha assegurat Loscos. Així mateix, hem de tenir clar que ens trobem en un sector de baixa productivitat, com és el de la construcció, amb uns marges molt baixos.
A més, la digitalització, en aquest cas en tecnologia BIM i en Smart Buildings i infraestructures d'IoT, encara es troba en desenvolupament i es troba progressant. També s'ha d'impulsar l'ús de models de simulació. Loscos ha assegurat que "avui dia encara els edificis disten molt de ser intel·ligents". La situació actual del sector AECOO (Arquitectura, Enginyeria, Construcció i Operació) es basa a desenvolupar el BIM i portar-lo cap a un Digital Twin amb models 3D semantics, a més de dades i simulació en temps real.
L'empresa de Loscos, Grup IDP, és una empresa global i multisectorial de serveis tècnics, fundada l'any 1998 a Sabadell, que treballa en els àmbits de l'enginyeria, el medi ambient i l'arquitectura. Actualment en formen part de l'organització més de 500 enginyers, amb la voluntat de continuar creixent. Van començar amb el tema dels bessons digitals l'any 2017 amb el projecte BDTA & SPHERE H2020.
DTwins, el futur d'Europa
Els bessons digitals busquen millorar la gestió operativa, l'optimització de la capacitat de les xarxes i la reducció de costos operatius. També s'inclou la millora de la planificació de les inversions operatives. A més, gstionen la demanda per la volatilitat dels fons renovables i donen una resposta àgil als canvis del mercat.
El principal propòsit dels bessons digitals és incrementar la penetració de les energies renovables, mantenint la resiliència i l'eficiència de la xarxa. També, es vol disposar d'un procés d'estandardització per construir un ecosistema de solucions de DT que permeti la interoperabilitat per facilitar la coordinació operacional i de negoci pels operadors del sistema i actors del mercat.
Entre els avantatges clau d'aquesta tecnologia es troba l'eficiència operativa, la integració d'energies renovables, la millora en l'experiència del consumidor, la seguretat i resiliència, la reducció de costos, la innovació i desenvolupament tecnològic i la sostenibilitat.
En el món de la distribució, els avantatges són uns altres. En aquest cas, els bessons digitals ofereixen una visió prospectiva per al sector de transport i distribució d'energia elèctrica a Europa. La combinació de totes aquestes tendències ens porta al fet que el futur del sector a Europa serà més connectat, sostenible, i eficient. Les empreses hauran de continuar innovant i adaptant-se als canvis tecnològics i reguladors per mantenir la competitivitat. A més, la col·laboració entre diversos actors del sector serà fonamental per abordar els reptes i aprofitar les oportunitats emergents.