El Bitcoin comença el 2017 amb oscil·lacions

La moneda digital Bitcoin va començar el nou any enfilant-se per sobre dels 1.000 dòlars, per primera vegada en tres anys. El dia 5 de gener, però, va tenir la seva pitjor caiguda en un any en retrocedir 12.55%, amb el que va posar fi al seu ral·li de cinc jornades i va acabar per situar-se en 974.97 dòlars. A dia d’avui es troba a 921 dòlars.

Des de la seva creació en el 2009, el Bitcoin ha estat molt volàtil. Durant el 2016 el seu valor es va incrementar un 125 per cent, i els seus majors moviments diaris van ser del voltant del 10 per cent, sent molt volàtil en comparació amb les monedes fiduciàries, però notablement inferior que el 2013, quan va tenir oscil·lacions diàries de preus de fins a un 40 per cent. Cal recordar que l’any 2013 el Bitcoin va superar el llindar dels 1.000 dòlars per primera vegada, acumulant un increment del 4.000 per cent des del començament d'aquell any.

A l'agost passat, les notícies del robatori massiu de Bitcoins per part d'un grup de pirates informàtics el van fer caure més de 20 per cent. Els analistes creuen ara que la volatilitat anirà disminuint a mesura que augmentin els volums d'intercanvi, però també com a conseqüència del dòlar fort i dels controls de capitals, cada vegada més estrictes en molts països del món.

Un dels aspectes més importants del Bitcoin és que només marca el seu valor el mercat, ja que no hi ha cap banc central que en pugui emetre per millorar, per exemple, les exportacions. No té cap autoritat central, sinó que confia en milers d'ordinadors a tot el món que validen les transaccions i afegeixen nous Bitcoins al sistema.

El Bitcoin és un projecte innovador en constant evolució i canvi. Diferents experts han apuntat que té la capacitat de canviar el món en termes econòmics. Segons els principis fonamentals del Bitcoin, la quantitat d'unitats mai podrà excedir els 21 milions de Bitcoins, de les quals ja s'han creat les tres quartes parts. D’altra banda, ningú pot prohibir o censurar transaccions vàlides i el codi font de Bitcoin sempre ha de ser accessible per a tothom. A més, ningú pot impedir la participació a la xarxa i no es requereix identificar-se per participar a la xarxa Bitcoin. Finalment, cada unitat és intercanviable i les transaccions confirmades no poden ser modificades ni eliminades.

Bitcoin s'utilitza per moure els diners a tot el món amb rapidesa i de forma anònima i no entra en l'àmbit de cap autoritat, pel que és atractiu per a aquells que vulguin evitar els controls de capital, com la de la Xina. En els últims mesos, la caòtica retirada a Índia dels dos bitllets de major denominació o les restriccions a Xina per comprar moneda estrangera també han contribuït a augmentar el seu valor. S'estan creant pocs Bitcoins i la gent els veu com un bon refugi enfront de la devaluació de les monedes dels seus països, i en comptes de comprar dòlars compren Bitcoins. Així doncs, el Bitcoin s'està convertint en un valor refugi, com a conseqüència de la incertesa als països emergents després de la victòria de Donald Trump.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.