El BSC estrena nova seu

El Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) té nova seu. És un nou edifici, a la plaça Eusebi Güell, de 12.000 m2 que ha suposat una inversió de 19,6 milions d’euros, finançats en part des del Departament de Recerca i Universitats, així com pel Ministeri de Ciència i Innovació, la UPC i la Fundació Repsol. 

La nova seu del BSC-CNS està distribuïda en quatre plantes d’oficines, que permetran ubicar-hi 530 llocs de treball, 35 sales de reunió, dues aules de formació, un auditori i diversos punts de trobada per al foment de la interacció entre investigadors. Dos terços de la plantilla del centre ocuparan la nova seu, mentre que la resta dels treballadors dels BSC-CNS s’instal·laran en edificis propers que comparteixen emplaçament a les actuals instal·lacions dels jardins de Torre Girona que acullen també el BSC-REPSOL Building.

El nou edifici del BSC està connectat, a través d'una passarel·la, al fins ara edifici més emblemàtic de centre, la capella Torre Girona, que actualment acull el superordinador MareNostrum 4. En els seus soterranis s'està construint una nova sala per a superordinadors, que permetrà ampliar la instal·lació d'infraestructures de supercomputació de més volum i capacitat, com el futur MareNostrum 5. Quan això passi, la capella de Torre Girona es mantindrà com a espai icònic i visitable, albergant infraestructures de supercomputació i dades de primer nivell.

En l'acte d'inaguració, el passat 7 d'octubre, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va destacar que l'entrada en funcionament del nou edifici permetrà al centre excel·lir en el seu rol estratègic com a “agent dinamitzador de la recerca d’avantguarda” a Catalunya i a escala internacional. A més, va posar en valor el paper del BSC-CNS com a “motor de transferència tecnològica i d’innovació per a l’economia del país”. La consellera Geis va reivindicar la feina dels investigadors i investigadores del centre, que “són autèntics referents”. Així mateix, va posar èmfasi en el projecte de construcció del primer xip europeu liderat des del BSC-CNS que “serà clau” per garantir la sobirania tecnològica i la competitivitat industrial europea i un pas fonamental pel desenvolupament tecnològic de Catalunya i Europa. En acabar, Geis va recalcar que “tenim el coneixement, tenim la tecnologia i també tindrem el finançament”.

El director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès; la secretària general de Recerca de l’Estat, Raquel Yotti; el director del BSC-CNS, Mateo Valero; el rector de la UPC, Daniel Crespo, i el president de la Fundació Repsol, Antoni Brufau també van participar en la inauguració.

Per al rector de la UPC, Daniel Crespo, "es una gran satisfacció" veure com un projecte que es va gestar a la UPC fa ja més de 20 anys "ha assolit el màxim nivell d'excel·lència i competitivitat científica mundial". El rector va afegir que la investigació científica que es desenvolupa al BSC "beneficia la UPC, Catalunya, Espanya i la humanitat en el seu conjunt".

59 MEUR fins el 2029

El Govern ha concretat el compromís amb el centre amb una aportació de 59 milions d’euros durant el període 2020-2029 que, entre d’altres, finançarà l’adquisició i funcionament del MareNostrum 5, les despeses d’explotació generals del consorci de la instal·lació o la construcció de la nova subestació elèctrica del futur supercomputador, un dels tres superordinadors europeus pre-ex-escala. Al llarg del període 2005-2020, el Govern també va donar suport als BSC-CNS amb aportacions per valors de 55,6 MEUR.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.