El Building Information Modelling s'introdueix amb força al camp de l'Enginyeria

Els darrers mesos ha entrat amb força als sectors de l'arquitectura i la construcció –i per quedar-s’hi– una nova metodologia digital de treball de modelatge que alguna o altra vegada segurament hem sentit anomenar: el “BIM” i que es presenta com l’eina substitutòria dels programes de dibuix tècnic (CAD) que hem fet servir fins a dia d’avui.

Literalment la paraula "BIM" significa "Building Information Modelling" (Edifici -Informació - Modelatge), és a dir, crear una maqueta virtual d’un l’edifici que per un cantó incorpora el modelatge en dues i tres dimensions i per l’altra incorpora dins el mateix model dades de tot tipus relacionades amb aquest. Tot i haver revolucionat el sector de la construcció, el BIM ha de ser una eina que aporti moltes més sortides al mercat tecnològic, entre elles, al sector de l’enginyeria. 

Per als enginyers civils que normalment treballen amb arquitectes o enginyers estructurals, BIM possiblement ja sigui part del seu vocabulari. Però per a l’Enginyeria en general el BIM representa un món nou, cada cop més rellevant. A mesura que el BIM s’ha anat imposant en el món de l'arquitectura i la construcció, els enginyers s’han començat a adonar que el BIM permet que prediguin l'acompliment dels projectes abans que es construeixin i que respon més ràpid als canvis de disseny. A més, optimitza els dissenys amb anàlisis, simulació i visualització, i proporciona una documentació sobre la construcció de més alta qualitat.

Segons explica Sergi Huerta, Arquitecte superior i BIM manager, “construir un model virtual per gestionar, en un mateix entorn de treball controlable tots els paràmetres que afecten a qualsevol objecte, siguin gràfics o alfanumèrics, ens aporta grans avantatges no només en la fase de projecte sinó en la posterior producció i, també, durant el seu cicle de vida”.

Es tracta d’una metodologia “paramètrica –afegeix el conferenciant de presentació d’eines BIM– que lliga la representació gràfica amb dades de tot tipus permetent l’entrada de valors en qualsevol de les dues direccions”. Per tant, doncs, dóna la possibilitat de fer canvis al model tant a través d’operacions gràfiques com a través d’entrades numèriques.

Així doncs, apunta l’expert en BIM, es tracta d’incorporar la I d’informació als nostres dissenys productius: “Per fer-nos una idea bastant gràfica podríem dir que passem, com en el cas de la telefonia mòbil els últims anys, a tenir “smart models” o “maquetes intel·ligents” d’aquell producte que volem estudiar”. 

Sergi Huerta ho resumeix en un exemple molt senzill: “Estem acostumats a representar la pota d’una cadira a partir de les seves dimensions bàsiques en planta, alçat, secció i a partir d’aquí el disseny es basa en anar fent proves estirant-la, eixamplant-la, etcètera. Amb les noves eines paramètriques, el disseny de la pota de la cadira ens pot venir donat i visualitzat a través de modificar la resistència de la seva secció, els centímetres cúbics de matèria prima o el preu d’aquesta”, argumenta l’arquitecte.

Per altra banda, cal destacar que, els programes "BIM" solen ser programables i flexibles, que permeten l’entrada d’infinitat valors matemàtics que poden incloure des de senzilles mesures a formes matemàtiques complexes deixant així un gran espai a la creativitat del coneixement. Així doncs, un nou món on l’estètica i la tècnica es donen la mà i es vinculen en totes les fases de la vida d’un producte dóna infinites noves possibilitats en els camps tecnològics aplicats a l’Enginyeria.

Tags
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.