El Govern aposta per l'Agència de l'Energia

La futura llei de la Transició Energètica aposta per la creació de l'Agència de l'Energia, un ens que podria suposar la fusió de la Direcció General d'Energia i l'Institut Català d'Energia (ICAEN) per crear un ''referent'' de cara a la ciutadania que aglutini tots els aspectes relacionats amb aquest tema. Així ho ha avançat el nou director general, Manel Torrent, també director de l'ICAEN, en una entrevista als Fulls d'Enginyeria, que considera que aquesta fórmula, similar a la de l'Agència Catalana de l'Aigua o l'Agència de Residus de Catalunya, permet aprofitar les sinergies entre els dos ens actuals i ajudar al ciutadà a solucionar els problemes en matèria energètica. Per Torrent, quan un ciutadà té un problema amb l'energia es dirigeix a la distribuïdora, però a vegades cal anar a l'ICAEN o altres a la direcció general o fins i tot al consell comarcal. ''Ens cal un referent'', diu Torrent, que veu positiu poder aprofitar la situació actual que una sola persona porta les dues direccions.

Torrent però també veu algun inconvenient a aquesta possible fusió com a Agència i és que actualment, la ciutadania veu l'ICAEN com una administració propera i que, en canvi, la direcció general ha de treballar pel compliment de les lleis i per tant, autoritza i sanciona. Això significa que pel ciutadà ''és un concepte diferent''. Fusionant-ho, diu Torrent ''l'ICAEN hi perd com a administració amiga'' però en canvi, és conscient que és important per la visió al voltant de la transició. ''Té riscos i s'ha de ponderar'', diu el director general.

La llei de la Transició Energètica ha seguit un procés molt llarg i encara cal passar l'aprovació del Govern per arribar al Parlament. Torrent calcula que, com a mínim, manca un any de feina al voltant d'aquest text, malgrat que hi ha molta voluntat política. En aquest sentit, Torrent se n'alegra però també reconeix que és ''un perill'' perquè es vol aprofitar per ''resoldre molts temes'', més enllà de la governança i la creació d'aquesta agència. Per això, augura que el debat parlamentari serà ''apassionant'' i en sortiran discussions sobre el model de país, sobretot pel que fa al consum energètic. Tot i això, per Torrent cal que la llei no entri massa en detall sinó que serveixi de marc per futurs reglaments o decrets.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.