El moment de transformar la indústria cap a un altre paradigma

La manca d'EPIs, peces de respiradors i altres components necessaris durant les setmanes més dures de la pandèmica de COVID-19 van activar diverses iniciatives col·laboratives per part d’empreses i makers de l’entorn de la impressió 3D i la fabricació digital.

Com a conseqüència, en qüestió de dies es van produir i posar en circulació connectors de respiradors, obridors de portes, viseres de protecció i qualsevol element necessari. Ho van fer però, trencant amb alguns dels hàbits més tradicionals de la innovació. I és que tal com explica Felip Fenollosa, director del CIM-UPC i membre de la comissió Indústria 4.0 d'Enginyers de Catalunya, el nou paradigma necessitava solucions ''ràpides i contrastades'' que anaven en contra del procés d'innovació tancat a les empreses, de la propietat industrial en el seu concepte més clàssic, i de la política de priorització del control del cost per sobre de la disponibilitat.

Ho explica en la seva intervenció al Fòrum Indústria 4.0 on també destaca que la filosofia Open Source, o de codi obert, era l'única que podia donar resposta a la crisi del moment. Per Fenollosa, les ''bones idees'' no han de néixer necessàriament dins l'empresa, sinó que el coneixement està distribuït i, per tant, cal escoltar altres entorns i donar-los veu. Considera que ‘se’ns fa necessari fer xarxa i començar a tractar de manera diferent la propietat industrial, doncs se li dona més valor si es comparteix’.

Fenollosa destaca com en els mesos de març i abril es va constituir, per exemple, la 3DCOVID19, una xarxa d'empreses (fins i tot competidores) que van posar les seves capacitats productives al servei de les necessitats del sistema sanitari i on, molts enginyers i altres professionals, van dedicar-hi esforços de forma voluntària. Paral·lelament, a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, es va fer un catàleg digital de peces que els hospitals no tenien, escanejant-les i modelant-les en 3D perquè els fabricaires les poguessin fer arribar on hi havia necessitat.

Pel director del CIM-UPC, a tota la crisis s'hi ha de sumar l''acció o inacció de l'administració'', de qui critica una homologació ''ralentitzada'' per la burocràcia que també caldria millorar en un futur.

Per aquest motiu, Fenollosa es pregunta: podríem treballar d'aquesta manera sense una situació de crisi? Quins productes podria fer la indústria catalana sota aquest paradigma? I és que Fenollosa planteja que les bases de la revolució digital de la indústria 4.0, la innovació oberta, la propietat industrial compartida i la relocalització de la producció són la clau per impulsar la indústria del país que ''ens fa resilients'' davant una propera crisi.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.