“El Pont Solidari prioritza els materials de sectors claus: educació, sanitat i agricultura”

Parlem amb Jesús Lanao, director del Banc de Recursos (BDR), una iniciativa per aprofitar material i menjar i repartir-lo entre aquells que més ho necessiten. En aquesta entitat trobem la participació de diversos enginyers com a voluntaris i la representació d’un vocal dels Enginyers Industrials de Catalunya en el patronat del BDR.

Presenti’ns el Banc de Recursos

Banc de Recursos és una fundació sense ànim de lucre i de voluntariat que recull excedents materials d’empreses i particulars i els envia a països i col·lectius necessitats de casa nostra i del sud.

Com sorgeix aquesta fundació?

Va néixer l’any 1996 i es tracta d’una iniciativa de diverses organitzacions amb la missió de redistribuir els recursos existents de forma més justa. BDR també vol enfortir les xarxes solidàries (voluntaris, organitzacions no governamentals, informació mútua, etc.) i conscienciar els ciutadans de la necessitat d’un ús més racional i responsable dels béns materials (basat en el no-consumisme, la no-destrucció i el no-desaprofitament).

Quins són els àmbits de treball del Banc de Recursos?

Actuem en dues direccions: el pont solidari i el pont alimentari. El pont solidari és un servei en línia d’una xarxa d’entitats que gestiona ofertes de recursos excedents en bon estat d’empreses i organitzacions amb l’objectiu que puguin ser reaprofitats per les entitats de col·lectius vulnerables.

El pont alimentari és un servei establert recentment per combatre el malbaratament d’aliments. Soci de la iniciativa Save Food de Nacions Unides, gestiona excedents de menjar cuinat o aliments frescos que no s’han pogut vendre i els ofereix a entitats socials perquè els puguin aprofitar. Incideix així en la reducció del malbaratament alimentari, beneficiant a col·lectius necessitats i reduint l’impacte mediambiental que suposen els residus orgànics. Actua principalment a l’àrea metropolitana de Barcelona amb la voluntat d’expandir-se allà on pugui ser útil.

Quina és la vostra relació amb el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya?

La relació entre BDR i els Enginyers Industrials de Catalunya sempre ha estat molt estreta i satisfactòria. Dins el patronat de la Fundació Banc de Recursos sempre hi ha hagut un vocal en representació del Col·legi. Els membres de la Comissió d’Acció Social del Col·legi tenen contacte permanent amb la direcció de la Fundació i amb els enginyers voluntaris que hi col·laboren.

Al llarg dels anys diversos enginyers col·legiats han col·laborat amb Banc de Recursos com a voluntaris, sobretot en el camp de la captació de recursos i donacions de materials. També sempre hi ha hagut una relació fluida tant amb el degà del Col·legi com amb el president de l’Associació, fet que ha facilitat la divulgació de la tasca de Banc de Recursos.

Expliqui’ns el procés de recuperació i reutilització dels materials

BDR facilita l’intercanvi a partir de les ofertes i demandes rebudes i concretes. Prioritzem els materials de sectors claus: educació, sanitat i agricultura, i només acceptem recursos i materials en bon estat i reutilitzables. Assegurem la destinació i l’ús dels béns proporcionats a les entitats i minimitzem despeses i estocs: no emmagatzemem perllongadament materials.

Quines són les xifres de l’activitat del Banc de Recursos?

Quant al pont solidari, l’any 2016 vam rebre 161.327 quilos de material, valorat en 525.390 en Euros. Aquestes xifres suposen 612.576,27 kg de CO2 que no s’han emès a l’atmosfera i s’haurien necessitat 31.120.744,69 arbres durant un dia per absorbir aquesta quantitat de CO2.

El balanç del pont alimentari durant l’any 2016 ha estat el següent: 63.805 kg d’aliments frescos recuperats, 1.810 racions de menjar cuinat aprofitades, 8 empreses i entitats col·laboradores, 17 entitats socials receptores i 850 beneficiaris. El valor econòmic total estimat ha estat de 5.643 € i no s’han emès a l’atmosfera un total de 195 tones de CO2.

Amb quines empreses o institucions heu col·laborat?

En el pont solidari, hi ha 107 empreses i institucions donants, entre elles Fundació Caixa d’Enginyers, Asepeyo, Laboratoris Esteve, Fundació RACC, Nestlé i Yakazi Europe Ltd. Un total de 155 entitats han estat les receptores dels recursos, entre les quals destaquen Càritas, Institut Guttmann o Fundació Joan Salvador Gavina, entre d’altres.

Quant al pont alimentari, empreses com Bonpreu, Condis, Consum, Eismann o Serunión són algunes de les companyies que col·laboren. Tenim diverses entitats socials receptores: BarcelonActua, Can Roger, El rebost de Terrassa, Federació de Famílies monoparentals, Menjar solidari Gregal, etc.

Quina és la visió de futur del Banc de Recursos?

BDR vol continuar essent referent i vetllar per redistribuir recursos i aliments mal repartits, capacitar joves i adults per un futur més digne, sensibilitzar sobre sostenibilitat i reaprofitament, tant de materials com aliments, i promoure el voluntariat professional.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.