El preu de la llum es torna a disparar

Aquesta setmana el preu de la llum torna a ser de rècords. Si dimecres, de mitjana, es pagaven 291,73 €/MWh, amb una punta de 319 €/MWh a les 20:00 del vespre, aquest dijous, la xifra mitjana s’enfila per primera vegada per sobre dels 300 €/MWh, concretament als 302,48 €/MWh. L’hora que serà més cara ha tornat a ser les 20:00 del vespre, quan s'ha arribat als 345 €/MWh. Però l’escalada de preus no s’atura. Segons ha publicat l’ Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE), el preu mitjà de l’electricitat en el mercat majorista serà aquest divendres de 309,20 €/MWh. S’assoleix així un nou rècord històric per tercer dia consecutiu amb l'hora més cara, altre cop a les vuit del vespre, a 350 €/MWh. 

Tot i que les causes ja estan explicades i els experts consideren que malgrat que s’allargui, aquesta situació hauria de ser transitòria, algunes veus comencen a alertar sobre les conseqüències que portarà aquests elevats preus. És el cas d’Enginyers Industrials de Catalunya que qualifiquen de “contrasentit” el que està passant actualment. El president de la Comissió d’Energia, Josep Maria Montagut, explica que hi ha algunes comercialitzadores que ofereixen contractes al mercat lliure, actualment, a dos anys i amb preus no superiors als 60 €/MWh –sobretot per a empreses més que per a particulars- que xoquen amb els del mercat regulat, el PVPC. Per això, adverteix que aquesta dualitat de preus està traslladant consumidors del PVPC al mercat no regulat i, com a conseqüència, posant en perill les empreses comercialitzadores més petites que no tenen capacitat de generació: les ofertes les poden fer només les grans empreses que a més de comercialitzar energia en són generadores i han pogut invertir en instal·lacions d’energia eòlica o fotovoltaica.

Montagut lamenta que amb el tancament d’aquestes comercialitzadores més petites s’anul·la el paper que feia el comercialitzador de  servei del consumidor, com un intermediari entre la compra i la gestió de l’energia fins al seu consum. Per aquest motiu, la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya ja ha començat a treballar en analitzar les conseqüències del que titllen de “dues economies, la real i la que descriu la premsa”. “Sembla que no té res a veure amb el que passa a la realitat”, afegeix Montagut.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.