El projecte d’'stent' per a la coartació aòrtica pediàtrica, de l’IQS al MIT

L'enginyer industrial Francesc Canalejo, estudiant de doctorat a l'IQS School of Engineering de Barcelona i investigador conjunt del Grup d'Enginyeria Vascular i Biomedicina Aplicada, coordinat per Jordi Martorell, i del Grup d’Enginyeria de Productes Industrials, coordinat per Andrés García, s'incorporarà al Massachusetts Institute of Technology (MIT) durant nou mesos. La recerca de Canalejo se centra en el desenvolupament d'stents polimèrics per a nens afectats per la coartació aòrtica. La Beca Daniel Bravo permetrà impulsar el projecte Polycoarct al laboratori de Mercedes Balcells, a l'Institut d'Enginyeria i Ciència Mèdiques del MIT.

La finalitat és dissenyar un nou stent polimèric adaptat al creixement somàtic dels infants amb coartació aòrtica, que sigui capaç de reabsorbir-se després de complir la seva funció i que redueixi la necessitat de reintervencions frequents. La coartació aòrtica és un estrenyiment de l'aorta i, en general, es presenta en el moment del naixement. Es calcula que és la responsable d'un 5% dels defectes cardíacs congènits i es pot diagnosticar en edat infantil i adulta. El tractament de la coartació aòrtica es realitza mitjançant intervenció quirúrgica, angioplàstia o implantació d'un stent. En el cas de l'stent, les complicacions que poden sorgir poc després de la implantació són la migració del dispositiu, l’embolització de l’artèria, el taponament dels vasos sanguinis més propers i la dissecció aòrtica. Les complicacions a llarg termini inclouen els procediments addicionals per eixamplar l’implant, l'estenosi, la fractura del dispositiu i l'aneurisma aòrtic.

Martorell considera que l'experiència del MIT en àrees com la biocompatibilitat de dispositius mèdics, la reendotelització de vasos sanguinis, el cultiu cel·lular i la planificació de proves in vivo poden ajudar a abordar “els reptes del desenvolupament d'aquest dispositiu mèdic innovador per a ús pediàtric”. Canalejo, per la seva banda, creu que “serà una estada predoctoral necessària per rebre la Menció Internacional de Doctorat” i agraeix a Balcells i Martorell l’impuls que li van donar per presentar-se a la Beca.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.