El risc de no fer la transició

Per tal de fer la transició energètica és indispensable que les inversions que no emetin gasos, i que estalviïn energia, puguin ser rendibles per justificar-les. Si una inversió no és rendible, no podrà tornar el finançament. Si s’ha fet, acabarà en fallida, i si no s’ha executat encara, no trobarà el finançament. Des del principi de la transició vinc dient que cal que les inversions renovables s’han de poder finançar en un termini relativament llarg, de cap a 15 anys. La raó és perquè, quan el procés avanci, els preus cauran i faran més difícil la rendibilitat de les inversions. Ara que els preus de l’energia són estrambòtics, fora del normal, és molt fàcil fer números de rendibilitat en qualsevol projecte renovable i convèncer els inversors. Però el dia que hi hagi 30 GW fotovoltaics i 40 GW eòlics a Espanya, d’aquí a un parell d’anys, veurem que el mercat caurà i serà difícil aguantar l’amortització de les inversions. Per això reclamo llargada d’amortització en els crèdits i posar caps i floors als preus del mercat elèctric. No patiu, ningú no m’escolta. Quan rebem la patacada després es voldrà veure.

Però encara hi ha altres punts difícils per resoldre. Em refereixo a les inversions substitutòries del gas. Si avui s’instal·la una central de biogàs, o millor, de biometà, serà difícil obtenir costos inferiors a 65 €/MWh o de 80 €/MWh, respectivament. Tampoc si el que es vol produir és syngas a partir de biomassa, amb costos superiors als 80 €/MWh. Per tenir costos més baixos només queda el recurs que el combustible tingui preu negatiu, que sigui un residu.

El preu del gas natural que ha de justificar aquestes inversions ha arribat a 330 €/MW al mes d’agost proppassat, fruit d’un pic derivat del pànic potencial de no tenir gas per a l’hivern. Però, des de llavors, el preu ha anat baixant fins avui a 60 €/MWh, el preu que ja hi havia a setembre de 2021. Res no fa pensar que, en una crisi de demanda que comença, el preu del gas no s’enfonsi fins a 20 €/MW, o ves a saber fins on. Què faran les inversions alternatives? Aturar. Jo ja he vist en la meva vida professional un cas semblant a principis dels anys 1980. Quan el petroli es va encarir el 1979 i el fuel-oil que alimentava les calderes industrials es va disparar, alguns van decidir posar calderes de carbó i de biomassa. Doncs bé, la majoria d’elles no es van posar en marxa perquè, quan les havien de posar en marxa, el petroli ja havia caigut a nivells inferiors als de l’inici de la crisi. Ara pot passar la mateixa cosa.

Els que van dissenyar la transició ja van preveure el mecanisme de senyal, el mercat d’emissions de CO2, ara mercat ETS (Emission Trading System). Avui aquest mercat només implica a 6 sectors de l’economia que representen el 46% de totes les emissions (siderúrgia, química, electricitat, paper, ciment, ceràmica i vidre), però no afecta a la resta de l’economia. Avui el mercat de CO2 està a 82 €/tCO2e, però, des que el mercat ha entrat en les urpes del sistema financer, és terriblement especulatiu, i no actua en funció de les necessitats energètiques. El regulador, la UE, ha de posar i treure drets al mercat per fer-lo pujar o baixar i donar senyals als inversors, també als especuladors a curt, dient-los que es picaran els dits. Si el gas baixa fins a 20 €/MWh, caldria un preu d’emissió ETS de 330 €/tCO2e; si el gas es queda a 40 €/MWh caldria que el dret ETS fos de 220 €/tCO2e. Si finalment queda a 60 €/MWh, caldria un preu de mercat ETS de 110 €/tCO2e, més o menys el nivell on és ara.

Veient com actuen els reguladors europeus, res em fa pensar que actuaran a la velocitat que cal per frenar el col·lapse de les inversions renovables: ni tindrem estructures del mercat elèctric amb cap i floor, ni tindrem el control que cal al mercat ETS que faciliti les inversions de transició.

Fa temps vaig escriure que érem naïfs si vam pensar que el camí de la transició seria sense entrebancs importants. Però ara ja començo a pensar que, amb l’estructura administrativa i política que regula aquesta transició, el camí esdevé impossible.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.